Woordenlijst: het lexicon dat je moet weten over de wereld van het drukken

Woordenlijst: het lexicon dat je moet weten over de wereld van het drukken

Redactie Redactie Gepubliceerd op 12/13/2023

Offsetdrukken

Offsetdrukken is een indirect drukproces afgeleid van lithografie en is vandaag de dag een van de meest wijdverspreide systemen voor het reproduceren van tekst en afbeeldingen in zwart-wit of kleur (boeken, kranten, tijdschriften, enz.). Het “offset”-drukproces wordt gekenmerkt door het gebruik van een vlakke matrijs (d.w.z. met drukkende delen, waar de inkt zich hecht, die op hetzelfde vlak liggen als de niet-drukkende delen, bevochtigd zodat ze de inkt afstoten), meestal gemaakt van zink, verkregen met behulp van fotolithografische processen. Tijdens het drukken komt deze matrix niet in direct contact met het vel papier, maar geeft het beeld, ondersteboven, door aan een tussenliggende cilinder die bedekt is met een rubberen doek die het beeld rechtstreeks op het papier brengt. Dankzij dit proces is het mogelijk om niet alleen op papier, maar ook op ruwe of harde materialen zoals karton, hout, metaal, enz. in hoge definitie af te drukken.)

Digitaal afdrukken

Onder ‘digitaal printen‘ wordt over het algemeen een printsysteem verstaan dat het mogelijk maakt om een vorm via elektronische processen te reproduceren en rechtstreeks op het te bedrukken substraat af te drukken. Bij gebrek aan een precieze definitie van digitaal printen, worden machines met zeer verschillende kenmerken, zowel wat hun constructie als hun gebruik betreft, beschouwd als vallend onder deze definitie.

Grafische

Grafiek is de term die gebruikt wordt om de verzameling formele kenmerken (kleuren, lettertypes, lijnen, enz.) te definiëren die het uiterlijk van een afdruk, een tekening, een boek, enz. bepalen. Grafiek wordt ook begrepen als het geheel van activiteiten bedoeld voor de productie van dit soort werk.

HP Indigo

HP Indigo is een divisie van de HP Graphic Solution Business. Indigo staat bekend als een pionier op het gebied van digitale druktechnologieën. HP Indigo druktechnologie wordt gekenmerkt door het succesvol combineren van de kwaliteit van lithografisch drukken met de mogelijkheid om op een grote verscheidenheid aan materialen te drukken. Het maakt gebruik van een gepatenteerde technologie genaamd Liquid Electrophotography (of LEP), die nauwkeurig en op maat gemaakt kleurbeheer mogelijk maakt.

Directe bedrukking

Direct printen op textiel is een techniek om kleding op maat te bedrukken. Direct printen levert resultaten op van hoge kwaliteit, die erg lijken op de resultaten die worden verkregen met traditioneel zeefdrukken. Het grote verschil is dat de afbeelding direct op de stof wordt gedrukt met een hoge-resolutieprinter die speciale inkten gebruikt. Dankzij direct printen op stof krijg je afdrukken met een fotografische output met hoge definitie, terwijl de kosten laag blijven, zelfs voor kleine hoeveelheden. Met de techniek van direct printen kun je verschillende kledingstukken personaliseren, zoals t-shirts, sweatshirts, petten, tassen, schoenen en nog veel meer.

Stans

De stansmachine is een gereedschap dat het mogelijk maakt om een “zacht” plaatproduct (papier, karton, leer, textiel, rubber, plastic, enz.) nauwkeurig uit te snijden.

Plotter

De plotter is een gespecialiseerd apparaat voor het afdrukken van grootformaat media. Het is het ideale uitvoerapparaat voor CAD-systemen, waarin het wordt gebruikt voor het afdrukken van architecturale, fysische, chemische, elektrische, loodgieterij-, mechanische, elektrische, topografische kaarten, geometrische krommen, enz. verhogingen en plannen. De plotter wordt ook vaak gebruikt voor grafische toepassingen en reclame, dankzij moderne technologieën waarmee de plotter in kleur kan printen en zelfs kan uitsnijden (snijplotters).

De naam ‘plotter’ komt van het Engelse werkwoord to plot (een diagram of een lange fijne lijn, of zelfs een punt, zoals die aan het einde van deze zin na de ronde haakjes).

Snijder

De term ‘cutter’ verwijst over het algemeen naar een machine die ontworpen is om bepaalde werkproducten op maat te snijden door middel van roterende of heen en weer bewegende, aangedreven messen, die ook met de hand bediend kunnen worden.

Er zijn verschillende soorten snijmachines, afhankelijk van het te snijden materiaal, bijvoorbeeld: t. voor textiel, voor metaal of plastic laminaat, voor laterizî; t. voor het bijsnijden van boeken en divers drukwerk, of foto’s, fotokopieën. Er zijn ook heel kleine snijmachines die gebruikt worden in het amateuristische proces van het bewerken van camerafilm.

Knippers verschillen ook afhankelijk van het precieze doel waarvoor ze ontworpen zijn. Hier zijn enkele soorten snijplotters die op de markt te vinden zijn:

 • vibratiesnijder
 • rilsnijder
 • snijplotter terugspoelen
 • snijmachine met schuifblad
 • snijmachine en vouwmachine
 • Drukplaat

De lithografische plaat of offsetplaat is het materiële substraat (vorm) dat gebruikt wordt in het offsetdrukproces en dat inkt fysiek overbrengt op een rubberen substraat (deken) dat de inkt op zijn beurt, door contact, overbrengt op papier. Lithografische platen worden traditioneel gemaakt van aluminium met aan één zijde een coating van een lichtgevoelig materiaal of een materiaal op polymeerbasis. In moderne offsetdruksystemen kunnen de platen worden gemaakt van plastic materiaal dat ook aan de grafiek genererende zijde is bedekt met lichtgevoelige stoffen. Een offsetdrukpers gebruikt evenveel platen als het aantal kleuren dat wordt gedrukt: dus één enkele plaat in monochroom, 4 in vierkleurendruk en zelfs 8 in vierkleurendruk wit en tijd.

CMYK

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel, Zwart. Het is een 4-kanaals kleurmodel, daarom vierkleurendruk genoemd, dat werkt door subtractieve synthese en wordt gebruikt door zowel digitale (printers, plotters, enz.) als grote persen (offset, diepdruk, enz.) kleurenprinters. Vierkleurendruk werkt dankzij het mengen van stoffen die slechts een deel van het lichtspectrum reflecteren en in een specifieke kleur verschijnen, zoals inkten, pigmenten, vernissen. De verkregen kleur is het resultaat van het aftrekken van het lichtspectrum van de frequenties die door de laag ondoorzichtige stoffen worden geabsorbeerd. De reproductie van kleur in druk met behulp van deze vier inkten (cyaan, magenta, geel, zwart) wordt vierkleurendruk genoemd.

RGB

Het RGB-model is een additief kleurmodel: kleuren worden gedefinieerd door de som van de drie kleuren rood (Red), groen (Green) en blauw (Blue), vandaar de afkorting RGB. Het RGB-model moet niet worden verward met het andere systeem, het subtractieve type, dat is gebaseerd op de primaire kleuren Geel, Cyaan en Magenta.

Het RGB-kleurmodel is zeer geschikt voor gebruik bij de weergave van afbeeldingen op het scherm van elektronische apparaten. De meeste elektronische apparaten gebruiken combinaties van rood, groen en blauw om de pixels van een afbeelding weer te geven. Het moet echter gezegd worden dat de werkelijke kleurweergave grotendeels afhangt van het apparaat zelf en de kwaliteit van de constructie: hetzelfde beeld kan anders worden weergegeven als het op twee verschillende apparaten wordt weergegeven, omdat de materialen die worden gebruikt om de schermen te maken per fabrikant verschillen. Er kunnen ook verschillen in kleurweergave optreden in hetzelfde apparaat door de natuurlijke slijtage van het apparaat na verloop van tijd.

De drie kleuren die in het RGB-model worden gebruikt, d.w.z. Rood (Red), Groen (Green) en Blauw (Blue), in schermen komen overeen met golfvormen (lichtstraling) van een vaste periode, zoals:

 • Rood, met een golflengte van 700,47 nm
 • Groen, met een golflengte van 546,09 nm
 • Blauw, met een golflengte van 435,79 nm

RGB is ongeschikt voor gebruik in printers. Dit komt omdat bij het afdrukken van afbeeldingen pigmenten worden gebruikt die kleuren absorberen. Daarom gebruiken printers een subtractief kleurmodel zoals CMYK en geen additief model zoals RGB.

Resolutie

Resolutie is in de informatica en beeldverwerking de grootheid die de mate van scherpte en detail van een afbeelding aangeeft. De term “resolutie” wordt ook vaak gebruikt om de grootte van het gebied van een digitaal beeld aan te geven, aangezien het bestaat uit een reeks punten (punten) of beeldelementen (pixels), gerangschikt in rijen en kolommen.

Een veelgebruikt criterium is om resolutie uit te drukken in het aantal punten dat het apparaat kan weergeven per lengte-eenheid, die normaal gesproken één inch (2,54 cm) is, vandaar de eenheid dots per inch, zowel horizontaal als verticaal; deze eenheid wordt normaal gesproken DPI (dots per inch) genoemd en we spreken van dots per inch (dpi). dots per inch) en we spreken van hoge r. voor waarden in de orde van 1200 of meer DPI; voor computermonitoren verwijzen we naar de minimale grootte, in millimeters, die het scherm kan weergeven (normale waarden liggen in de orde van 0,3 mm).

Snijtekens

In boekdruk is het snijteken een conventionele markering die in redactionele ontwerpen wordt aangebracht (handmatig volgens typografische standaarden of automatisch door specifieke DTP-software) en vervolgens op de drukfilms wordt geplaatst om de juiste uitlijning van de inhoud aan te geven en het snijden van het papier te begeleiden. In het eerste geval wordt het een registerteken genoemd, terwijl het in het tweede geval een snijteken wordt genoemd.

Overvloed

Overvloed is een marge van enkele millimeters die moet worden toegevoegd aan elke zijde van het af te drukken bestand. Het snijproces van het drukwerk is niet 100% nauwkeurig: er is altijd een fouttolerantie binnen een bereik van een paar millimeter per zijde, als we het hebben over drukken op papier. De verplichte aanwezigheid van deze extra ‘marges’ zorgt ervoor dat het gedrukte en gesneden product de oorspronkelijk bedoelde afmetingen weergeeft.

Als we bijvoorbeeld een flyer moeten drukken met een afmeting van 210×148,5 millimeter, moeten we een bestand sturen met een afmeting van 214×152,5 millimeter. De extra 4 millimeter zijn nodig om ervoor te zorgen dat het afgedrukte bestand kan worden gesneden tot de werkelijke afmetingen die het object zal hebben nadat het is afgedrukt.

Vector

Vectorafbeeldingen zijn een door de computer gegenereerde afbeeldingsweergavetechniek. Bij vectorafbeeldingen bestaat de afbeelding uit grafische elementen die een verzameling geometrische primitieve vormen zijn, zoals punten, lijnsegmenten, Bézier-krommen, enzovoort, die kunnen worden gekenmerkt door kleuren en tinten. Deze elementen worden geometrisch gepositioneerd in de tekening met de coördinaten van de toepassingspunten. De afbeelding die met deze techniek wordt gegenereerd, wordt een vectorafbeelding genoemd. Radicaal anders is rastergrafiek, waarbij afbeeldingen worden beschreven als een raster van pixels met de juiste kleur.

Steunkleur

Steunkleuren zijn speciale inkten die vooraf gemengd zijn en gebruikt worden in plaats van of als aanvulling op vierkleureninkten (CMYK). Elke steunkleur heeft zijn eigen drukplaat nodig. Vernis wordt ook beschouwd als een steunkleur omdat er een aparte drukplaat voor nodig is.

Pantone

Pantone Inc. is een Amerikaans bedrijf dat grafische technologie ontwikkelt, kleuren catalogiseert en het kleuridentificatiesysteem produceert. Het ‘Pantone Matching System’ is de internationale standaard geworden voor kleurclassificatie in grafische toepassingen en wordt ook gebruikt voor kleurbeheer in de industrie en chemie.

Kleurprofiel

Het kleurprofiel wordt gebruikt om te specificeren hoe de kleuren van een afbeelding moeten worden afgedrukt om het gewenste kleureffect te bereiken.

Het kleurprofiel wordt ook wel het ICC (International Color Consortium) genoemd en heeft als taak de juiste coördinaten aan de drukpers te geven, zodat deze de kleur correct doseert en een afdruk maakt met kleuren die zo dicht mogelijk bij de afbeelding liggen. Zonder het gebruik van een kleurprofiel wordt de afbeelding “in het donker” afgedrukt: de kleurindicaties (toegewezen in CMYK) zullen onnauwkeurig zijn en daarom kan het resultaat heel anders zijn dan verwacht.

Het kleurprofiel is de set gegevens die, volgens het International Color Consortium, beschrijft hoe een afdrukapparaat een werkruimte binnen een kleurmodel moet interpreteren.

Lay-out

Layout is de Engelse term die is afgeleid van de naamgeving van het werkwoord lay out, wat letterlijk betekent: “opmaken”, “uitleggen”, “rangschikken”. De term lay-out in het Italiaans heeft over het algemeen te maken met uitgeven en geeft de algemene grafische rangschikking van een compositieblok op de pagina aan.

Als we het over lay-out hebben, bedoelen we dus meestal de opmaak van een document.

In de typografie verwijst de term lay-out naar het ordenen van tekst en afbeeldingen en andere grafische elementen in hun juiste positie op de pagina.

In de uitgeverswereld is paginaopmaak de harmonieuze manier waarop een gedrukt document wordt georganiseerd. Het doel van een correcte paginaopmaak is om een document te verkrijgen dat aan het einde van het proces afbeeldingen en tekst samenvoegt en een afgewerkt product oplevert (tijdschrift, krant, webpagina, brochure, enz.).

Wanneer de lay-out bijzonder rijk is aan foto’s en beweging, wordt hij gespot genoemd.

Overdrukken

Overdrukken is een techniek die wordt toegepast in lithografie om te voorkomen dat er een dunne witte streep ontstaat rond elementen van de paginalay-out.

Overdrukken wordt vaak toegepast bij zwarte tekst die op een gekleurde achtergrond wordt gedrukt: door te overdrukken wordt het wit dat achter de zwarte tekst zou ontstaan, d.w.z. de “perforatie”, geëlimineerd, waardoor de kleur van de achtergrond achter de zwarte tekst blijft, zonder deze te veranderen. Overdrukken is erg handig omdat, als je bij het afdrukken niet tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig bent geweest, je het probleem van het zogenaamde ‘uit het register’ vermijdt, d.w.z. die zeer dunne witte rand die bepaalde elementen, in dit geval de tekst, omgeeft.

Snijpad

Sommige Photoshop-bestanden hebben knippaden ingebouwd, andere niet. Met een knippad in een afbeeldingsbestand kun je snel gebieden definiëren om af te drukken. Knippaden maken het ook mogelijk om delen van een afbeelding te exporteren naar andere grafische programma’s. Knippaden maken kan worden beschouwd als gevorderde Photoshop-kennis, maar laat het idee om er een te maken je niet intimideren. Knippaden resulteren vaak in het raken van combinaties van afbeeldingen, dus het is een goed idee om te begrijpen wat ze zijn.

Definitie

Een ‘uitknippad’ is een computergrafische term die van toepassing is op het maken van een beeldcompositie, wat een eindafbeelding is die gemaakt is van meerdere afbeeldingen. Het is een 1-bit masker dat verwijst naar een object in een bestand dat eigenlijk niet bestaat. Knippaden zijn vectorformaten die een deel van een pixelgebaseerde afbeelding isoleren van een ander deel.

Veredelen

veredeld, veredeld of gelamineerd, gelamineerd veredelen, drukveredeling

Veredelen van drukwerk verwijst naar elke procedure voor de kwalitatieve transformatie ervan.

Er zijn verschillende veredelingsprocedures commercieel verkrijgbaar. Sommige worden al tientallen jaren gebruikt (zoals glanzend en mat lamineren en vernissen), andere zijn innovatiever en recenter (warm stempelen, reliëfdruk, thermografie).

Veredeling, zoals de term zelf al aangeeft, heeft dus als functie de esthetische waarde en kwaliteit van het drukwerk te verhogen.

Enkele voorbeelden van veredelingstechnieken zijn:

 • embossing (reliëfdruk)
 • stansen (snijden)
 • thermografie/thermisch reliëf (chemisch pregen)
 • labbratura (imitatie bladgoud)
 • hete foliedruk

Selectief wit

Selectief wit is een speciale afwerking waarmee de kleur wit kan worden afgedrukt op bepaalde specifieke media. Het printen van wit is in feite een complexe taak omdat de kleur wit niet kan worden gereproduceerd door kleuren te combineren in een vierkleurenproces (CMYK). Conventionele inkjetprinters drukken in feite alleen kleuren af die zich in het spectrum rondom wit bevinden, maar kunnen wit zelf niet afdrukken. Daarom hebben technologisch meer geavanceerde printers wit geïntegreerd als een extra bedrukbare vijfde kleur. Selectief printen van wit wordt vooral gebruikt op materialen zoals transparante, doorschijnende, gekleurde, reflecterende of gemetalliseerde substraten.