Valentino rood: een iconische kleur

Valentino rood: een iconische kleur

Redactie Redactie Gepubliceerd op 12/13/2023

Valentino. We durven te wedden dat zelfs voordat je aan kleding, tassen en schoenen denkt, de naam een heel duidelijke kleur in je oproept: een heel bijzondere kleur rood. Deze tint, Valentino rood, is de kleur die een hoofdstuk in de modegeschiedenis heeft geschreven.

De geboorte van het modehuis Valentino

Hoewel de naam al genoeg is om hem te herkennen, is hij Valentino Clemente Ludovico Garavani. Hij werd geboren op 11 mei 1932 in Voghera, in de provincie Milaan. Zijn pad was rechtlijnig, zonder afwijkingen: als kleine jongen toonde hij al interesse in mode en met de steun van zijn familie volgde hij een opleiding tot stylist aan het instituut van Via Santa Marta in Milaan. Zijn droom dreef hem naar Parijs, waar hij zich inschreef bij de Fédération de la Haute Couture et de la Mode. Daarna volgden zijn eerste banen als stagiair bij Jean Dessès en Guy Laroche. Maar het was niet zijn lot om voor anderen te werken: Valentino had de wens om zijn eigen modehuis naar hem te vernoemen. Dus opende de jonge ontwerper in 1959 zijn eerste atelier in Via Condotti, Rome. En daar is al die kleur die een onderscheidend teken geeft aan zijn collecties, de kleur die het embleem zal worden van ‘de keizer van de mode’.

Afbeelding van de jurken in rood met credits naar MVC Magazine:
https://mvcmagazine.com/rosso-valentino-il-colore-piu-hot/

Een rood dat visie is

Dit is Valentino rood, de kleur uitgevonden door de ontwerper. Een puur pigment dat nergens anders naar neigt. Intens, omhullend, briljant, het lijkt licht te geven en te verlichten wie het draagt. Het is elegant, koninklijk en suggereert een gevoel van ongrijpbaarheid, alsof het alleen uit licht bestaat.

Misschien is de beste definitie: een kleur die puur zicht is. Dat is immers de oorsprong: de nuance is geboren uit een beeld dat in het geheugen van de ontwerper gegrift is gebleven.

Afbeelding van de jurken in rood met credits naar MVC Magazine:
https://mvcmagazine.com/rosso-valentino-il-colore-piu-hot/

Hoe is het Valentino rood ontstaan?

De anekdote is merkwaardig. Het idee van de kleur drong zich op in Valentino’s hoofd toen hij nog een jonge student was. Hij is in de Opera van Barcelona en midden in de menigte wordt zijn blik gevangen door een oudere dame in een rode fluwelen jurk. Het is onmogelijk om haar niet op te merken, de kleur is helder, valt op in de menigte en maakt haar elegant en plechtig. De herinnering wordt gesublimeerd in een kleur die de handtekening van de ontwerper zal worden.

“Rood is een kleur die ik al sinds mijn kindertijd met me meedraag. Het heeft zo’n vitaliteit en charme dat ik het niet alleen graag terugzie in kleding, maar ook in huizen, bloemen, objecten, details. Het is mijn geluksbrenger. Een vrouw in het rood gaat nooit de fout in: het is een flatterende kleur die iedereen staat. Het is een sterke kleur, maar tegelijkertijd is het een non-kleur, het is neutraal: zoals zwart, bruin, blauw, wit. Het is geen lichtgroen, het is geen pasteltint. Het geeft veel energie, veel glans. Rood is leven, passie, liefde, het is de remedie tegen verdriet. Ik vind een vrouw in het rood, vooral ‘s avonds, prachtig. Ze is, tussen de menigte, het perfecte beeld van de heldin.” Uit een artikel gewijd aan de ontwerper gepubliceerd in Esquire.

Valentino rood is meer dan een kleur: het is het symbool van een nieuwe vrouw. Een vrouw die zich niet wil verstoppen achter zachte kleuren, maar wil stralen en haar schoonheid versterkt wil zien. De keizer van de mode heeft zijn ‘koningin-vrouw’ gekleed.