Doe-het-zelf papierrecyclingproces en gerecycled papier

Doe-het-zelf papierrecyclingproces en gerecycled papier

Redactie Redactie Gepubliceerd op 10/25/2023

De aandacht van bedrijven en consumenten voor een duurzaam milieu neemt toe. En deze aandacht groeit ook naar de wereld van papier en drukwerk. Daarom dachten we dat een klein inzicht in het recyclingproces interessant zou kunnen zijn voor iedereen die zich bewust wordt van dit probleem en kiest voor een milieuvriendelijke keuze.

Hier vertellen we je hoe papier wordt gerecycled en leggen we ook uit, voor degenen die graag hun handen vuil maken, hoe je thuis gerecycled papier kunt maken. Het is een proces dat handig kan zijn om na te maken voor kleine klusjes of heel speciale gelegenheden, als je er tijd voor hebt en je je handen een beetje vuil wilt maken. Maar wil je de voldoening van het schrijven op papier dat je zelf hebt gemaakt?

Hoe wordt papier gerecycled?

Als we bedenken dat bijna alle cellulosevezels kunnen worden teruggewonnen en omgezet in nieuw papier, realiseren we ons hoe waardevol de startapparatuur van dit proces is – zonder zorgvuldige recycling zal de grote recyclingmachine in feite niet draaien. Hier zien we het in beweging om beter te begrijpen hoe het werkt.

Het papierrecyclingproces omvat verschillende stappen, waarvan de belangrijkste zijn:

 • Gescheiden inzameling. Het begint hier allemaal, met het bewust sorteren van afval. Welke soorten papier kunnen worden gerecycled? Kranten, tijdschriften, printervellen, schriften, agenda’s, notitieboekjes, folders, oude enveloppen, bruine zakken, zakdoeken en servetten (alleen als ze schoon zijn), karton, karton… Alles zolang het niet behandeld is met verf, plastic isolatie of in contact is geweest met olieachtige stoffen.
 • Afvalsortering. Eerste controle: het verzamelde materiaal wordt onderzocht en de recycleerbare vezels worden gescheiden van alle elementen die dat niet zijn.
 • Persen en versnipperen. Papier dat door de eerste sorteercontrole is gekomen, wordt geperst en in kleine stukjes gesneden.
 • Bleken. Door de inwerking van chemische middelen worden inktresten verwijderd.
 • Het gebleekte papier wordt zacht gemaakt in heet water om een mengsel te verkrijgen dat kan worden verwerkt.
 • Tweede controle: eventuele ongewenste resten worden opnieuw uit dit mengsel verwijderd.
 • De contactpunten tussen de cellulosevezels worden strakker gemaakt om het papier meer sterkte en elasticiteit te geven.
 • Het resulterende papier gaat door een ‘papiermachine’ die de pulp verwerkt en vellen van verschillende diktes en formaten produceert.

En zo worden van een stapel oud papier nieuwe vellen gemaakt, klaar voor…

Wat kan er gemaakt worden van gerecycled papier?

Milieuvriendelijke visitekaartjes, ansichtkaarten en uitnodigingen, flyers, folders, posters. In onze ateliers drukken we veel verschillende producten op gerecycled papier. Als we bedenken dat er onder deze producten een aantal zijn, zoals flyers en uitnodigingen, die heel snel in de (papier!) vuilnisbak belanden, realiseren we ons hoe belangrijk het is om te proberen afval te beperken. Onze klanten die ervoor kiezen om op gerecycled papier af te drukken, doen dat omdat ze een groene filosofie aanhangen en vanuit het oogpunt van bedrijfscommunicatie stelt deze keuze hen in staat om de waarden van het bedrijf over te brengen en de woordvoerder te zijn van een duurzame boodschap.

In de loop der tijd is het productieproces zo geperfectioneerd dat gerecycled papier tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden is – op esthetisch en prestatieniveau – van papier dat niet gerecycled is. Dat is ook de reden waarom we het voor zoveel verschillende projecten kunnen gebruiken. Begin maar eens met te kijken hoeveel producten gemarkeerd zijn met het symbool voor gerecycled papier – sommige zou je nooit geraden hebben, we durven te wedden dat je verrast zult zijn!

SYMBOOL VOOR KRINGLOOPPAPIER

Nu gaan we van grootschalige productie naar thuisproductie.

Hoe je thuis gerecycled papier maakt

Laat je niet intimideren door het aantal stappen dat je hieronder ziet, want het proces om doe-het-zelf-papier te maken is eenvoudig en vereist geen professioneel gereedschap. We durven te wedden dat je alles wat je nodig hebt al in huis hebt:

 • Kringlooppapier.
 • Pyrex schaal of bak.
 • Fijn gaas of een stuk muskietengaas.


Hier zijn de stappen om het te maken:

 1. Verzamel al het oud papier dat je in huis kunt vinden – bedenk dat de kleur van de vellen die je krijgt afhangt van de kleur van het startpapier.
 2. Knip het in kleine stukjes. Hoe kleiner ze zijn, hoe preciezer het resultaat zal zijn.
 3. Doe de stukjes in een pan met kokend water en laat ze een paar uur weken, terwijl je af en toe roert.
 4. Doe het mengsel na het weken in een blender, voeg een beetje water toe en mix tot je een brij krijgt met een zachte consistentie.
 5. Maak een frame om het papier te zeven en het water te verwijderen. Hoe? Neem een plat, dicht geweven net of een stuk muskietengaas en maak een frame rond de randen met houten staven – de grootte van het frame zal overeenkomen met de grootte van het verkregen papier.
 6. Doe het papiermengsel in een bak met een brede bodem, zoals een bakplaat of een schaal. Dompel het weefgetouw onder in de bak door het op de bodem te leggen zodat het volledig bedekt is. Til het vervolgens op. Op deze manier krijg je een dun laagje nat papier op het frame. Laat het water weglopen.
 7. Draai de laag papier ondersteboven op een kussensloop, leg er een andere kussensloop op en druk het aan met een spons om het water te absorberen. Verwijder de kussensloop en laat het papier rusten tot het droog is. Dit kan enkele uren duren.
 8. Zodra het droog is, trek je het van de stof af: je papieren vel is klaar!

We voegen ook deze videotutorial toe die enkele stappen verduidelijkt en laat zien hoe je papier kunt versieren met gedroogde bloemblaadjes en bloemen.

Hoe kwam het eruit te zien? Je eerste werkstuk vergeet je nooit, ook al wordt het misschien niet als je beste herinnerd. 😉