Italiaanse strips maken met bonellide formaat: van pagina tot afdruk

Italiaanse strips maken met bonellide formaat: van pagina tot afdruk

Candido Romano Gepubliceerd op 10/10/2023

Al tientallen jaren liggen de kiosken vol met Italiaanse strips in het klassieke ‘bonellide’-formaat, een term die door insiders wordt gebruikt om een specifiek albo-formaat aan te duiden, met paginagrootte en soort materiaal dat kenmerkend is voor klassieke populaire Italiaanse strips.

Strips als Tex, Dylan Dog, Nathan Never en Martin Mystère, uitgegeven door de Milanese uitgeverij Sergio Bonelli Editore, hebben veel lezers van alle leeftijden veroverd, gefascineerd door deze verhalen die genres als westerns, horror en sciencefiction omvatten.

De term bonellide had aanvankelijk een negatieve bijklank, maar kreeg na verloop van tijd een neutrale bijklank, waarmee gewoon een uitgeefformaat werd aangeduid. Vooral na 1986, het jaar van het grote succes van Dylan Dog, ontstonden er in Italië verschillende uitgeverijen die dit formaat gebruikten, zoals de uitgeverijen Editoriale Aurea en Bugs Comics. Tot de bekendste behoren Dago, Lazarus Ledd, Orfani en het recente Samuel Stern.

Veel aspirant-striptekenaars en illustratoren kiezen voor Pixartprinting om hun verhalen af te drukken of een aantrekkelijke portfolio in Italiaanse stijl te maken met een bonellide formaat. Om dit op de best mogelijke manier te doen, moet je echter de specifieke codes van dit uitgeefformaat kennen.

Luca Lamberti: onze gids voor het bonellide formaat

Hoe maak je een strip in Italiaanse stijl in bonellidformaat? Welke trucjes en regels moet je volgen als je een portfolio wilt maken om aan uitgevers te laten zien of een zelfgeproduceerde strip die de kenmerken van de bonellide weerspiegelt?

Om alle details van deze wereld te weten te komen, spraken we met Luca Lamberti, auteur en tekenaar die voor de Italiaanse markt heeft gewerkt aan John Doe en verder werkt aan het weekblad Skorpio en Lanciostory voor Editoriale Aurea. Hij maakt ook deel uit van het creatieve team van de Samuel Stern-serie, waarvoor hij enkele nummers tekende. Daarnaast is hij redacteur en auteur, samen met Leonardo Cantone, van de kiosktitel Fantasy die in 2022 zal verschijnen bij Bugs Comics. In het verleden werkte hij ook voor de Amerikaanse markt voor IDW Publishing aan de Star Trek comics.

Dankzij zijn tips hebben we deze gids samengesteld over het maken van strips in bonellidformaat: dit is een uitgebreid onderwerp dat voor veel auteurs jarenlange studie vereist. Deze gids heeft dan ook geen pretenties van volledigheid, maar is een introductie voor degenen die van hun passie hun werk willen maken, of voor degenen die geïnteresseerd zijn in een beter begrip van de codes en de realisatie van de Italiaanse en populaire visie op strips.

De grammatica van populaire Italiaanse strips

Zoals we al hebben gezien in de gids voor Franse bande dessinée, heeft elk geografisch gebied een of meer manieren om de pagina van een stripverhaal te begrijpen. Aan de basis zijn er echter enkele belangrijke elementen die alle strips gemeen hebben en die overal ter wereld hetzelfde zijn:

 • Het vignet is het enkele getekende beeld
 • De kooi is de reeks vignetten die samen een pagina of paneel vormen
 • De afsluiting is de ‘witte ruimte’ die de tijd van het verhaal bepaalt.

Als we het specifiek over Italiaanse strips hebben, zijn er veel auteurs die deze manier van strips maken hebben gecreëerd en beïnvloed: ze lezen en bestuderen kan een eerste stap zijn om te begrijpen hoe je zo’n strip maakt, ook al is het onmogelijk om ze allemaal te noemen.

De oorspronkelijke afdruk is zeker Tex van Gian Luigi Bonelli, oorspronkelijk getekend door Aurelio Galleppini, gemaakt en gepubliceerd in 1948. Aanvankelijk werd Tex gepubliceerd in stripvorm, met maximaal 3 cartoons per pagina, tot 1953. Later werd het gepubliceerd (tot op de dag van vandaag) precies in bonellidformaat.

Een Tex-paneel getekend door Corrado Mastantuono.Wat recentere auteurs betreft, beveelt Luca Lamberti er drie aan:

 • Massimo Carnevale: voor zijn groteske, vuile tekenkunst, maar van een ongeëvenaarde elegantie.
 • Stefano Andreucci: altijd over elegantie gesproken, hij is de belichaming van klassiek Bonelliaans tekenen: “Velen zouden ongetwijfeld Claudio Villa noemen voor deze zware lof, maar hoe onberispelijk zijn techniek ook is, Andreucci’s meer karakteristieke en persoonlijke tekenstijl maakt dat ik hem verkies”, vertelde Lamberti ons.
 • Corrado Mastantuono: hij is de eclectische striptekenaar bij uitstek, hij gaat van het tekenen van een realistische Tex (maar met een zeer herkenbare en persoonlijke stijl) naar een Mickey Mouse die met gemak van de ene stijl naar de andere springt.

De kenmerkende elementen van het bonellide formaat

Na het lezen van de naslagwerken en het bestuderen van de auteurs, moet je de ‘regels’ begrijpen die dit formaat kenmerken.

Luca Lamberti legt ze aan ons uit:

“Wat het ‘bonellide’-formaat altijd heeft gekenmerkt, is zeker de rigiditeit ervan, die echter een zeer vloeiend en goed doordacht verhaalbegrip presenteert, zodat het een referentiepunt wordt voor een zeer populair publiek. De klassieke Italiaanse striptabel is altijd zeer vierkant gestructureerd geweest, in feite zie je bijna geen splash pages of splash pages (tabel die een enkele impactafbeelding bevat) die niet in een kader zijn ingesloten en de randen van de pagina niet bereiken, zoals meestal het geval is in Amerikaanse strips. De leesrichting is van links naar rechts, zoals op alle grote markten, in tegenstelling tot Japanse strips die van rechts naar links worden gelezen.

Hoe dan ook, naarmate het publiek volwassener werd, is ook de Bonelli-tafel geëvolueerd. Lamberti vertelt ons:

“De Bonelli-tafel benadert een verteltype dat duidelijk vrijer en minder ‘vierkant’ is, wat niet veel verschilt van de Amerikaanse stijl die zijn tafel op vier stroken structureert, met een duidelijk meer verticaal formaat, maar zonder een structurele beperking wat betreft het aantal vignetten. Bugs Comics bijvoorbeeld omarmt deze ‘revolutie’ bijzonder goed: hoewel het in de kiosken verschijnt met het formaat dat Italiaanse strips herkenbaar maakt, krijgen de tekenaars totale vrijheid in de structuur van het bord’.

Samuel Stern nr. 2, tekeningen van Luca Lamberti.

De Bonelliaanse tafel en het eindproduct

Het Bonelli-bord is dus erg ‘stijf’ en duidelijk gestructureerd, hier zijn alle details:

 • Het heeft een formaat van 16×21 cm en het bord is verdeeld in 3 horizontale stroken, die op hun beurt verticaal doormidden kunnen worden gedeeld, zodat je maximaal 6 vignetten krijgt.
 • De ruimte tussen elk vignet is meestal ongeveer 5 mm.
 • De albums bestaan uit 96 pagina’s, waarvan 94 de platen zijn die het verhaal vormen. De andere twee worden meestal gebruikt voor de titelpagina en het hoofdartikel, hoewel er de laatste tijd geëxperimenteerd wordt met kleur. De norm is dat de albums in zwart-wit zijn.
 • De binding is altijd paperback.

Maar hoe is het tekenvel opgebouwd? Hierboven en hieronder staan enkele voorbeelden van de verdeling van het tekenblad in vignetten. Hieronder lees je hoe je deze afbeeldingen moet lezen:

 • De zwarte vierkanten (of rechthoeken) komen overeen met de rand van de vignetten, die samen de kooi vormen.
 • Het witte gebied tussen de zwarte rechthoeken en de rode rand stelt de “buitenkant van de kooi” voor, waar de elementen die buiten de vignetten uitsteken worden ingevoegd. Het is nauwelijks zichtbaar in dit formaat, hoewel in recentere publicaties meer vrijheid is toegestaan.
 • De rode lijn is de snijrand aan de rand van de pagina, d.w.z. waar het vel wordt afgesneden als het wordt afgedrukt.

Het afgewerkte en gedrukte product in bonellide formaat is dus een stripboek met een formaat van 16×21 cm, paperback en meestal in zwart-wit. Bij Pixartprinting kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ongenaaide en gefreesde paperbackbinding.

Tot zover deze reis door de Italiaanse stripwereld, een wereld vol auteurs, verhalen en strips om te ontdekken.