Lettertypen: de gids voor het vinden, testen en kopen van lettertypen

Lettertypen: de gids voor het vinden, testen en kopen van lettertypen

Ciro Esposito Gepubliceerd op 10/10/2023

De keuze van het lettertype is doorslaggevend voor het succes van een grafisch ontwerpproject. Zoals Tobias Frere-Jones zei in de documentaire Helvetica, is het lettertype als de acteur die een scène uitvoert. Als de acteur niet geloofwaardig is, zal de scène niet geloofwaardig zijn. Als het lettertype dat je gebruikt botst met de boodschap die je wilt overbrengen, zal het hele ontwerp eronder lijden.

De soorten lettertypen die kunnen worden gekocht en de verschillende licenties

Als we het over lettertypes hebben, moeten we een onderscheid maken tussen een lettertype (de letterfamilie) en een lettertype (een variant daarvan). De Garamond is een lettertype (een lettertypefamilie), de Garamond bold is een lettertype (een variant)[1]. Digitaal gezien is het lettertype ook het bestand waarmee we het lettertype weergeven op onze computer.

Het lettertypebestand bevat alle informatie van het lettertype. Informatie die wordt doorgegeven aan de toepassing waarin je het gebruikt. Informatie over hoe glyphs getekend moeten worden, lettergrootte (met maattabellen) en kerning (de ruimte tussen letters).

Het lettertypebestand is echte software en je hebt een licentie nodig om het te gebruiken. Wanneer je een lettertype koopt, ontvang je (samen met het lettertypebestand) een tekstbestand met de EULA (End User License Agreement). De licentie zegt wat je wel en niet mag doen en is bijna altijd ook beschikbaar op de website van het bedrijf dat het lettertype verkoopt.

De licentie van een lettertype en de kosten ervan zijn gekoppeld aan het gebruik ervan (Desktop, Web of App). In het geval van weblicenties veranderen de kosten naargelang het aantal weergaven. In het geval van desktoplicenties, aan het aantal gebruikers die het bestand zullen installeren. Licenties voorzien meestal niet in overdracht aan derden, onder geen enkele omstandigheid. Je kunt het lettertype installeren op je eigen computer (en misschien een kopie op je laptop), maar je kunt het niet doorgeven aan een collega. Om je collega het lettertype te laten gebruiken, moet je een licentie hebben voor meerdere installaties. Bijna alle basislicenties voorzien in installaties van 1 tot 3 gebruikers.

Tegenwoordig is het populairste formaat OpenType (.otf). Als je een lettertype koopt, is de kans groot dat je een bestand met die extensie ontvangt. OpenType is een evolutie en een hybride van twee andere formaten die in het verleden erg populair waren: TrueType (.ttf) en PostScript (.ps). Als u in plaats daarvan een licentie koopt voor een lettertype dat u op uw webpagina wilt gebruiken, ontvangt u een .woff-bestand (Web Open Font Format) en een CSS-bestand met instructies om het aan uw webpagina te koppelen.

Waar je lettertypen kunt kopen en hoeveel ze kosten

Fonts met twee verschillende licenties komen vaak voor:

  • gratis voor persoonlijk gebruik
  • commercieel gebruik

In het eerste geval kun je dat lettertype gebruiken voor persoonlijke projecten en niet voor projecten in opdracht. Lettertypes worden meestal rechtstreeks verkocht door de bedrijven die ze maken of door grote wederverkopers, zoals MyFonts, Fonts.com of FontShop (alle drie eigendom van Monotype). In de afgelopen jaren zijn er sites ontstaan die het monopolie van Monotype proberen te doorbreken, zoals Village, TypeNetwork en TypeBy, die lettertypes van kleine en onafhankelijke lettergieters doorverkopen.

Een screenshot van de TypeBy-site
Een screenshot van de TypeBy-site

Een enkel lettertype kost gemiddeld tussen de 30 en 60 euro[2], een familie hangt af van de grootte. Het losse lettertype van Graphik kost 50 dollar, alle 162 varianten (van verschillende gewichten en breedtes) kosten 1.500 dollar. Als je het lettertype voor je eigen site of app wilt gebruiken, moet je de bijbehorende licentie toevoegen. Doorgaans is het goedkoper om de desktop- en weblicentie samen te kopen.

Manieren om het lettertype te ‘testen’ voor aankoop

Voordat je een lettertype koopt, is het belangrijk om te evalueren en te begrijpen of het geschikt is voor ons. Op de sites van detailhandelaars en verschillende lettergieters is het mogelijk om het specimen, het voorbeeld van het lettertype, dat nu een PDF-bestand is, te analyseren. Het specimen is een PDF-bestand waarin alle kenmerken van het lettertype worden opgesomd en de glyphs worden getoond. (Kijk eens naar het Graphik-voorbeeld.) In het voorbeeld is er bijna altijd een sectie gewijd aan OpenType-functies, die onder andere varianten van dezelfde glyph en het beheer van getallen in tabelvorm biedt. (Functies die kunnen worden ingeschakeld via het tekenpalet > menu Opties > OpenType).

Een uittreksel van het Graphik-exemplaar
Een uittreksel van het Graphik-exemplaar

Naast het exemplaar kun je bij veel lettergieters ook een ‘proefversie’ van het lettertype downloaden. Een verkleinde versie, met de basisgliefen en -functies die je op je computer kunt installeren en gebruiken in het grafische project waaraan je werkt. Je kunt ook een meer volledige versie van een lettertype uitproberen, voor een paar uur, met diensten zoals Fontstand en SkyFonts.

Fontstand maakt ook verhuur mogelijk. Het is mogelijk om een lettertype voor een paar maanden te huren, wat een grote besparing is. Er zijn projecten die maar een paar maanden duren en dan kan huren een geweldige oplossing zijn. Huren kan op elk moment weer worden geactiveerd.

Een verhuurservice is ook die van Adobe, gekoppeld aan het Creative Cloud-abonnement. Met je eigen account kun je (via de Adobe app) alle lettertypes op Adobe Fonts installeren. Het type licentie is vergelijkbaar met de standaardlicentie en omvat zowel desktop- als weblicenties. Voor webgebruik levert Adobe Fonts een code die je op je pagina moet invoeren.

Het is ook mogelijk om gratis lettertypes te gebruiken met commerciële licenties[3], zoals die van Google Fonts. Google Fonts kunnen gedownload worden naar de eigen computer of gebruikt worden op een webpagina door een code toe te voegen, net als Adobe Fonts.

Uit te voeren beoordelingen voordat je een lettertype koopt

Dingen die je moet overwegen en waar je op moet letten als je de aanschaf (of het gebruik) van een lettertype voor je eigen project overweegt, zijn onder andere

  • Aantal varianten (normaal, vet en gerelateerd cursief)
  • Aanwezigheid van kleine hoofdletters
  • ligaturen
  • OpenType functies
  • Enkelvoudige glyph varianten
  • Accenten (sommige gratis of goedkope lettertypen hebben niet altijd alle accenten)

Een lettertype uit een afbeelding zoeken

Vaak zie je een lettertype dat je mooi vindt ergens afgedrukt of op het web, en moet je het precies vinden om het te kunnen gebruiken. Om een lettertype te vinden, zijn er veel hulpmiddelen. Een daarvan is WhatFont, beschikbaar als iOS app en als browserextensie zoals Chrome voor Firefox. Met MyFonts, Adobe Fonts en FontSqurrel kun je ook een lettertype uit een afbeelding zoeken.

Adobe Fonts heeft de functie ook geïntegreerd in Photoshop (hier een video die laat zien hoe het moet) en Adobe Capture (beschikbaar voor iOS en Android).

Gebruikte lettertypen

Bij het kiezen van een lettertype kan het ook nuttig zijn om te begrijpen hoe dat lettertype al door anderen is gebruikt. Veel lettergieters hebben een gedeelte op hun website (of blog) dat laat zien hoe hun lettertypes zijn gebruikt in echte projecten.

Het Domaine in gebruik van de Klim Type Foundry Site
Het Domaine in gebruik vanaf de Klim Type Foundry site
GT Walsheim in zijn van de Grilli Type blog
De GT Walsheim in gebruik van de Grilli Type blog

Op de site Fonts in Use kun je het gebruik van lettertypes op verschillende gebieden zien, zoals muziek, mode, eten, financiën en gezondheid. Hieronder staan twee voorbeelden.

Op Fonts in Use het visuele identiteitsproject van het Old Town café, met Lydia, Harbour, Study en Walsheim.

Fonts in Use signaleert het gebruik van de lettertypes Egyptienne, Publica Sans en Basic Sans voor kleine taalgidsen.

Je hebt nu alle nuttige ‘tips’ om je weg te vinden in de wereld van lettertypes. Veel plezier bij het zoeken!

Nuttige links

4 lettergieterijen die vaak gratis en/of zeer goedkope lettertypes aanbieden en/of ‘betaal wat je wilt’:

4 lettergieterijen die je demoversies van lettertypes laten downloaden:

4 lettergieterijen die 50% korting geven aan studenten:

Voor een meer gedetailleerde lijst van lettergieterijen die studentenkorting geven, zie dit artikel van Indra Kupferschmid.

Voor meer informatie over lettergieters – hun aanwezigheid op Adobe Fonts of Fonstand, of ze proefversies hebben, of ze webfonts aanbieden – verwijs ik je naar deze gedetailleerde verzameling van ontwerper Matthew Smith.

[1] We hebben het meer over lettertypen gehad in dit artikel: Duidelijke afbeeldingen voor drukwerk maken: het lettertype

[2] Er zijn ook duurdere. Het enkele lettertype Circular van Lineto kost ongeveer 160 EUR.

[3] De lettertypes op Google Fonts worden gedistribueerd onder de SIL Open Font Licence, die commercieel en niet-commercieel gebruik toestaat.