Fotoregali: 5 ideeën voor fotocadeaus

Fotoregali: 5 ideeën voor fotocadeaus

Giovanni Blandino Gepubliceerd op 12/13/2023

Fotoregali: voorbeelden en tips om ze te maken

Een foto is iets speciaals. Het is een object, min of meer groot, het kan in een portemonnee passen of aan de muur van onze woonkamer hangen. Tegelijkertijd is een foto veel meer: het vertegenwoordigt een ‘bevoorrecht moment’ zoals de Amerikaanse schrijfster en filosofe Susan Sontag het beschrijft, een herinnering, een emotie, een verre plaats, een droom voor de toekomst, een moment om niet te vergeten, de nabijheid van mensen die dicht bij ons staan.

Daarom zijn fotocadeaus – d.w.z. cadeaus die een foto op de meest creatieve manieren terugbrengen – altijd een populaire gedachte, creëren ze een sterke band en zijn ze zeker aanpasbaar.

Een perfecte afbeelding voor een fotoreal
Een perfecte afbeelding voor een fotoreal

Vandaag geven we je 5 creatieve ideeën voor fotocadeaus: van canvasdoeken om te decoreren tot fotolijsten om iemand een dierbare herinnering te geven, en andere soorten fotocadeaus – kalenders, t-shirts, mokken en flessen. In dit artikel over fotocadeaus vind je een aantal ideeën over welke onderwerpen je kunt gebruiken en bij welke gelegenheden je deze cadeaus kunt geven. En niet te vergeten wat waardevolle technische informatie over de voorwerpen en media die je fotocadeaus zullen verfraaien.

Fotocadeaus: de beste onderwerpen voor doeken

Het canvas is echt een van de beste fotocadeaus. Maar wat is het precies? Canvas of canvasdoek is een medium dat het doek van een schilderij simuleert. Het wordt vaak gebruikt in interieurdesign om ruimtes op een persoonlijke en verfijnde manier te decoreren. Dit is het korte antwoord (het lange antwoord hebben we gegeven in het artikel “Wat is canvas (en waarom zou je het gebruiken om te decoreren)”).

Als je voor canvas kiest om een fotocadeau te maken, kun je met één gebaar iets heel intiems en persoonlijks geven dat ook een modern meubelstuk is.

Een voorbeeld van fotocadeaus met canvas
Fotocadeaus met canvas

Je was in Zuid-Amerika, na een vermoeiende dag wandelen met je vriend, toen je een foto nam van een prachtig Andespanorama. Een glimp van straatkunst gestolen uit de regenachtige stad waar je metgezel al zo lang woont. Een touw over je rugzak gevouwen, witte handen, een rotswand: drie details van de sportieve passie die je deelt met je vader. Dit zijn allemaal voorbeelden van onderwerpen die bijzonder geschikt zijn voor fotocadeaus op canvas.

Een van de voordelen van canvas voor fotocadeaus is in feite de vrijheid van compositie: met canvasschilderijen kun je spelen met afbeeldingen en canvasformaten. Op een canvas schilderij kun je bijvoorbeeld een collage van je foto’s maken. Of je kunt juist andersom denken: verdeel een foto in meerdere foto’s om het gevoel van beweging te vergroten en speel met hun grootte en positionering.

Andere voordelen van foto’s op canvas zijn de diepte van de kleuren en de artistieke touch die het doek biedt, de lichtheid en hanteerbaarheid van het canvas (evenals het feit dat er geen reflectie is op het glas). Hier vind je meer informatie over de bedrukte canvasdoeken van Pixartprinting.

Fotocadeaus om te onthouden: ideeën voor geweldige foto’s op canvas

Fotolijsten zijn een ander geweldig idee voor fotocadeaus. Het zijn foto’s die worden afgedrukt op canvasdoek met een frame waardoor ze vaak beter uitkomen aan de muur. De canvas achterkant versterkt ook dit fotocadeau door de textuur van een schilderij na te bootsen en zorgt voor een perfecte kleurdiepte.

fotoregals
Een voorbeeld van fotocadeaus met fotolijst

Het geven van een fotolijst kan een goed idee zijn om iets heel intiems of persoonlijks te geven. Eén en dezelfde plek kan gedetailleerder worden verteld: een bepaalde bloem die je fotografeerde tijdens je eerste lentewandeling in het bos kan bijvoorbeeld worden afgezet tegen een vreemde paddenstoel die je in de herfst in dezelfde hoek vond. Foto’s van grappige en bizarre dieren zijn dan weer een leuk fotocadeau om de kinderkamer op te fleuren. De ingelijste foto van jullie drie vrienden tijdens jullie laatste reis naar Barcelona is een voorbeeld van hoe een souvenir een decoratief object kan worden in een studio of appartement.

Een van de voordelen van fotomotieven als cadeau-idee zijn de verschillende formaten die beschikbaar zijn. Bij Pixartprinting kun je afdrukken op 21 verschillende formaten, van de kleinste – 20 x 20 cm – geschikt voor een detail, een gezicht, een intiemer aandenken, tot de grootste – 100 x 100 – die je kunt gebruiken voor een bergpanorama of een prachtige auteursfoto. Hier vind je meer informatie over de fotoafdrukken van Pixartprinting.

Fotocadeaus die een jaar meegaan: de fotokalender

Een levendig fotocadeau is de fotokalender. Dit fotocadeau is een goede oplossing als je iets bedenkt voor je familie, je huisgenoten, je kantoor of je team. Binnenin kun je een beetje van alles kwijt – zelfs met creativiteit en ironie.

Twaalf momenten die de overwinningen, nederlagen en uitdagingen uitbeelden die je volleybalteam heeft meegemaakt tijdens het afgelopen, spannende sportseizoen. De foto’s van je studentenhuis (waarvan je sommige beter niet te veel kunt laten zien). De leukste vakantiefoto’s met je ouders – zo gehaat als kind en zo geherwaardeerd nu je volwassen bent. Dit zijn allemaal leuke ideeën voor kalenderfotocadeaus.

Cadeaus met foto's: de kalender
Cadeaus met foto’s: de kalender

Bij Pixartprinting kun je fotokalenders van verschillende soorten en voor verschillende doeleinden maken. Er zijn spiraalgebonden wandkalenders, waarbij elke maand overeenkomt met een pagina. Een ander type fotokalender is de bureaukalender, ook spiraalgebonden en driehoekig, zodat hij bijvoorbeeld op een bureau kan worden bewaard. Dan is er nog de fotoposter kalender, die handig is voor een direct overzicht van het hele jaar.

Fotokalenders met gadgets: T-shirts en mokken

Een laatste reeks ideeën die we je geven voor je fotocadeaus zijn foto’s afgedrukt op een hele reeks voorwerpen die je elke dag kunt gebruiken: kussens, T-shirts, mokken, waterflessen. Hier kun je je ironie of teamspirit in kwijt!

Een mok met een leuke – en, raden we aan, niet te gênante – foto kan het idee zijn voor een min of meer officieel cadeau aan een collega. Als je daarentegen op zoek bent naar een attent cadeau voor de leden van je vereniging, kun je een origineel fotocadeau bedenken: een t-shirt met een foto die je passie vertegenwoordigt erop gedrukt. Als je deel uitmaakt van een band, kun je T-shirts maken met fotoparodieën van beelden van de beroemdste bands: denk aan Baby in the Water van Nirvana of Unknown Pleasures van Joy Division.

Fotocadeaus met foto’s van de auteur

Als je besluit om een fotocadeau te maken met canvas of fotolijsten, kun je ervoor kiezen om een foto van jezelf te gebruiken of een foto te kopen van een professionele fotograaf – je kunt er een aantal gaan volgen op Instagram en vragen of er foto’s te koop zijn. Een ander alternatief is om op zoek te gaan naar een ongewone afbeelding in de online collecties van gratis afbeeldingen: hier hebben we vier uitgesproken prestigieuze afbeeldingen uitgelicht.

Fotoregali met foto's van de auteur
Voorbeeld van auteursfoto’s voor fotocadeaus of fotogeschenken

Of je nu je eigen foto’s gebruikt of foto’s van professionals, fotocadeaus vertegenwoordigen altijd iets unieks, iets dat goed doordacht is voor de ontvanger en iets persoonlijks. Iets heel anders dan wat je in een winkel kunt kopen.