Wat is plexiglas? Het alternatief voor glas voor drukwerk

Wat is plexiglas? Het alternatief voor glas voor drukwerk

Giovanni Blandino Gepubliceerd op 12/13/2023

Als we ons afvragen wat plexiglas is, is het antwoord eenvoudig en correct: een uitstekend alternatief voor glas. Plexiglas is in feite een plastic materiaal dat in de 20e eeuw is uitgevonden, transparant, onbreekbaar, flexibel en resistent, dat in veel sectoren wordt gebruikt, waaronder de sector die ons het meest na aan het hart ligt: printen.

We zullen het in dit artikel hebben over printen op plexiglas en wat plexiglas is. Als je geïnteresseerd bent in andere materialen om op harde substraten te printen, raden we je aan onze artikelen over Forex en aluminium Dibond te bekijken.

Wat is plexiglas?

Voorbeeld van plexiglas borden
Voorbeeld van plexiglas borden

Plexiglas is een kunststof gevormd uit polymeren van methylmethacrylaat, een ester van methacrylzuur. Technisch heet het polymethylmethacrylaat (afgekort PMMA), maar het is ook bekend onder vele andere handelsnamen, zoals Perspex, Acrylite, Acrylplast, Lymacryl, Lucite Acrivill, Altuglas, Perclax, Oroglas, Trespex en Vitroflex. Daarnaast is er de beroemdste naam en de eerste: plexiglas.

Zoals gezegd is plexiglas een uitstekend alternatief voor glas. Daarom wordt het ook wel acrylglas genoemd en is het een van de meest gebruikte kunststoffen. In tegenstelling tot glas is het onbreekbaar, zeer flexibel en zelfs transparanter (de doorzichtigheidscoëfficiënt is 0,93, terwijl die van glas tussen 0,80 en 0,90 ligt).

Plexiglas daarentegen krast vrij gemakkelijk – het is daarom niet geschikt voor toepassingen met mechanische slijtage – en trekt stof aan. Het heeft ook de neiging om na verloop van tijd te vergelen.

De positieve eigenschappen van plexiglas maken het tot een materiaal dat geschikt is voor tal van toepassingen: van architectuur tot biomedische toepassingen en engineering. Maar het toepassingsgebied dat ons het meest interesseert is er duidelijk één: printen op plexiglas. We zullen je hier zo dadelijk meer over vertellen, laten we je nu kort vertellen hoe en waar plexiglas is ontstaan.

Een korte geschiedenis van plexiglas

In een artikel over wat plexiglas is, mogen een paar historische opmerkingen niet ontbreken. Zoals vaak het geval is met materialen die tegenwoordig algemeen worden gebruikt, vond de geboorte van plexiglas plaats in Duitsland tijdens de 20e eeuw.

Het idee kwam in 1901 bij scheikundige Otto Röhm op, maar het kostte hem meer dan 30 jaar om uit te vinden hoe het op de markt te brengen. Het was 1933 toen Röhm en zijn bedrijf Röhm & Haas, met de steun van zijn collega Walter Bauer, het eerste plexiglas op de markt brachten.

Liefhebbers van de geschiedenis van materialen en technologie raden we aan deze pagina over de uitvinding van plexiglas te bekijken.

Afdrukken op plexiglas

Een voorbeeld van een afdruk op plexiglas voor binnenhuisdecoratie
Een voorbeeld van een afdruk op plexiglas voor binnenhuisdecoratie

Met plexiglas printen kun je plexiglas borden, reclameborden of foto’s op groot of middelgroot formaat printen. Het is een oplossing – geschikt voor zowel binnen als buiten – die creatief kan worden gebruikt om beursstands op te zetten of een flat in te richten. Of creëer een modern ontwerp voor het informatiepunt van je evenement. Borden van plexiglas kunnen aan de andere kant worden gebruikt voor bewegwijzering op kantoor of in musea.

Naast flexibiliteit en duurzaamheid zijn er twee eigenschappen van plexiglas waarop je kunt spelen met bedrukking: plexiglas is gemakkelijk te vormen en is transparant. Dit betekent dat je het plexiglas bord kunt maken in de vorm die je wilt of dat je kunt besluiten om een foto op plexiglas te printen op een opalen achterkant.

Printen op plexiglas met Pixartprinting

Een voorbeeld van plexiglas platen in verschillende formaten
Een voorbeeld van plexiglas platen in verschillende formaten

Op het portaal van Pixartprinting kunt u kiezen uit verschillende opties: groot formaat printen op harde media of plexiglas borden printen.

U kunt voor de eerste optie kiezen om plexiglasborden, reclamepanelen of foto’s te bedrukken. In dit geval kun je kiezen tussen twee verschillende paneeldiktes – 3 mm en 5 mm – en tussen een transparant paneel (dat kan worden gebruikt als een klassiek alternatief voor glas) of een verlicht opaal paneel. Het maximale oppervlak is 200×300 cm voor het aanpasbare formaat, terwijl je kunt kiezen uit verschillende standaard rechthoekige of vierkante formaten. Denk eraan: het is mogelijk om je plexiglas paneel vorm te geven!

Bij het bedrukken van plexiglas borden kun je kiezen voor een 5 mm dikke transparante achterkant of een backlit opalen achterkant met een dikte van 3 mm en 5 mm. In dit geval is de vormgeving niet helemaal vrij, maar je kunt kiezen uit 14 verschillende vormen en maten en een aanpasbaar rechthoekig formaat.

Zoals altijd raden we je aan om de instructies goed te lezen bij het maken van het af te drukken bestand en om de operatorbestandscontrole te activeren om er zeker van te zijn dat je een bestand verstuurt dat geschikt is voor jouw behoeften.

Dit legt uit wat plexiglas is en wat de voordelen zijn van het printen op dit materiaal. Welke ervaring heb je met dit type substraat?