7 dingen waarvan je papier kunt maken (en die geen bomen zijn)

7 dingen waarvan je papier kunt maken (en die geen bomen zijn)

Marco Catania Gepubliceerd op 12/13/2023

In een wereld zonder papier zouden er geen boeken zijn, geen bankbiljetten, geen foto’s, geen borden, geen kunstwerken, geen dozen… Kortom, het leven zou veel minder interessant zijn. Maar om het papier te maken dat we nodig hebben, moeten miljoenen bomen worden gekapt. Zijn er alternatieven voor ontbossing? Papier werd niet altijd van hout gemaakt.

De Egyptenaren maakten het bijvoorbeeld van papyrus. En eeuwenlang schreef de mens op dierenhuiden. De laatste jaren gaat de industrie terug naar de basis en onderzoekt alternatieve vezels. Boomvrij papier‘ is helemaal in.

Hier zijn enkele materialen die je misschien niet zou verwachten, maar waarvan al papier wordt gemaakt.

1) Met je oude T-shirts

In 2017 lanceerde het Britse bedrijf Moo een serie visitekaartjes gemaakt van oude, gerecyclede T-shirts. Katoen gewonnen uit afgedankt textiel levert een bijzonder sterke papiersoort op, die in combinatie met andere vezels wordt gebruikt voor juridische documenten die lang mee moeten gaan of in de bankbiljetten van verschillende landen.

2) Met de poep van je favoriete herbivoor

Het Amerikaanse bedrijf Poopoopaper brengt papier op de markt dat gemaakt is van de uitwerpselen van koeien, ezels, paarden, elanden, olifanten en zelfs panda’s. De uitwerpselen van herbivoren zijn rijk aan vezels afkomstig van de planten en vruchten waarmee deze dieren zich voeden. De uitwerpselen van herbivoren zijn rijk aan vezels die afkomstig zijn van de planten en vruchten waarmee deze dieren zich voeden. Een reinigings- en filterproces resulteert in een prachtig (volledig geurloos!) papier. Sommigen geloven dat deze techniek kan helpen om het ernstige probleem van uitwerpselenbeheer bij boerderijdieren aan te pakken.

3) Met fruitschillen, -doppen en -pitten

Sinaasappelschillen, druivenpitten, olijf- en fruitpitten, amandelschillen, walnoten en pinda’s… Met al deze producten kan het Italiaanse bedrijf Favini zijn ‘boomvrije’ Crush-papier maken. Over het algemeen worden landbouwresten die niet aan dieren gevoerd kunnen worden of die niet gebruikt kunnen worden om biomassa te genereren, uiteindelijk verbrand. Maar deze resten zijn een bron van vezels die verschillende bedrijven gebruiken om papier te maken. Een veelbelovende productielijn is het gebruik van resten van de bananenoogst.

4) Met planten die geen bomen zijn

In China wordt al anderhalf millennium bamboepapier gemaakt. Uit bamboe kan een pulp worden gewonnen die veel lijkt op die van conventioneel papier. Deze eeuwenoude techniek is omgezet in een bedrijf door bedrijven zoals het Canadese Caboo. Suikerriet en hennep bieden ook veelbelovende vezels, die al worden gebruikt in commercieel papier. Een Afrikaanse plant uit de katoenfamilie, kenaf, trekt bijzondere aandacht. Een gebied met kenaf produceert in één jaar de hoeveelheid vezels die hetzelfde gebied met dennenbomen in twintig jaar zou produceren.

5) Met zeewier

Elk jaar verzamelen kuststeden tonnen zeewier dat zich op de stranden ophoopt. Dit ‘afval’ uit de zee is rijk aan cellulose, waar papier van goede kwaliteit van gemaakt kan worden. Verschillende initiatieven, zowel op onderzoeksniveau als toegepast op industriële producten, benutten deze mogelijkheid. Het verhaal van een Italiaans papier dat in de jaren 1990 ontstond in het kader van een onderzoeksproject gericht op het vangen en recyclen van de algen die de lagune van Venetië overspoelden, is bijzonder.

6) Met stenen

Sommige conventionele papiersoorten bevatten mineraalstof om ze helderder en sterker te maken. Maar er is een papiersoort waarbij het mineraal meer dan 80 procent van het product uitmaakt, gemengd met een kleine hoeveelheid plastic hars. Dit papier op steenbasis wordt al op grote schaal op de markt gebracht door verschillende bedrijven in hoogwaardige producten.

7) Met leer

Het Italiaanse bedrijf Favini heeft een origineel product op de markt gebracht dat is gemaakt van conventioneel gerecycled papier vermengd met restanten van de leerproductie. Zo is de cirkel rond en keert het oude leer terug als basismateriaal voor het schrijven.