12 podcasts voor creatieve mensen om inspiratie uit te putten

12 podcasts voor creatieve mensen om inspiratie uit te putten

Tara Roskell Gepubliceerd op 12/13/2023

Als je ooit behoefte hebt aan een beetje extra motivatie, of misschien aan wat ‘virtueel’ gezelschap terwijl je reist of aan je creatieve project werkt, kijk dan eens naar deze geweldige creatieve podcasts die je zeker zullen inspireren.

Your Creative Push

Your Creative Push is gemaakt door Youngman Brown, ook wel bekend als Mike Young. In 2015 was Mike gepassioneerd door schrijven, maar hij was gedemotiveerd door het feit dat hij geen tijd kon vinden om aan zijn creatieve genie te besteden. Daarom ging hij op zoek naar podcasts om inspiratie op te doen. Omdat hij geen podcast kon vinden die hem zou helpen om de creatieve blokkade die hem in zijn greep hield te overwinnen, besloot hij zijn eigen podcast te maken. Your Creative Push bevat interviews met creatieven die werkzaam zijn op verschillende gebieden in verschillende stadia van hun activiteit. Elke creatieveling vertelt zijn verhaal en legt uit wat werkte in zijn of haar carrière. Hoewel ze uit verschillende vakgebieden komen, is het gemakkelijk om je met de meesten van hen te identificeren. Als je echter specifiek op zoek bent naar inspiratie in jouw creatieve niche, dan heeft Youngman precies wat je zoekt.

Art for All

Art for All is een podcast die zich richt op het maken van kunst en het toegankelijk maken van kunst voor iedereen. Zelfs als je op dit moment denkt dat je geen artistiek talent hebt, kan deze podcast je misschien van het tegendeel overtuigen. In de afleveringen komt vaak alleen Danny Gregory aan het woord over een onderwerp, bijvoorbeeld “De angst om te tekenen”. Danny heeft zo’n bijzondere filmstem die een geweldig verhaal kan vertellen. Hij moedigt je ook aan om iets te maken terwijl je naar een aflevering luistert. Danny Gregory heeft talloze bestsellers over kunst en creativiteit geschreven en geïllustreerd en is medeoprichter van Sketchbook Skool, dus hij weet zeker waar hij het over heeft.

3 Point Perspective

Als je hebt gehoord van de razend populaire Inktober, kunst/illustratie uitdaging, dan ken je een van de presentatoren van 3 Point Perspective, Jake Parker. Samen met Will Terry en Lee White behandelen de drie professionele illustratoren het onderwerp illustratie. Of je nu al als illustrator werkt of er een wilt worden, deze podcast is voor jou. De onderwerpen variëren van manieren om je illustratiestijl te verbeteren tot strips, van het leven van een illustrator tot de zakelijke kant van het beroep. Een van de grappigste afleveringen die ik heb beluisterd, ging over de fouten die illustratoren in de loop der jaren hebben gemaakt. Als je zin hebt om iets te leren terwijl je lacht, luister dan naar: Episodio 04: Our Most Embarrassing Stories in Illustration.

The Deeply Graphic Design Cast

Ik weet nog dat deze podcast een paar jaar geleden voor het eerst verscheen. Het beantwoordde aan een echte behoefte aan een podcast gemaakt door grafisch ontwerpers voor ontwerpers. Als je op de hoogte wilt blijven van wat er gebeurt in de ontwerpwereld en ook advies wilt krijgen over het vak, dan is dit de juiste podcast voor jou. Als je als freelance ontwerper vanuit huis werkt, kun je deze podcast openen en je samen met andere ontwerpers in een klein kantoor wanen om over je favoriete onderwerpen te praten. Naast de drie co-hosts die over verschillende onderwerpen praten, worden er ook gasten uit de designindustrie geïnterviewd die je kunnen helpen om je bedrijf of expertise te promoten. Om je een voorbeeld te geven van de onderwerpen die aan bod komen: “5 manieren om je honoraria voor ontwerpen te verhogen” en “Ideeën voor het genereren van passief inkomen en tips voor ontwerpers”.

The Accidental Creative

Todd Henry, de gastheer van Accidental Creative, praat over onderwerpen die te maken hebben met gewoontes die je helpen om je creativiteit levend te houden. Sommige afleveringen waarin ik me het meest kan vinden, zijn die waarin hij vertelt dat we niet kunnen verwachten productief te zijn als we onze creativiteit niet koesteren. Als je je ooit uitgeput hebt gevoeld of een creatieve blokkade hebt gehad, zul je dit zeker begrijpen. Todd interviewt ook creatieven die ons kunnen helpen om tijd te managen, creatieve gewoonten te creëren en geïnspireerd te blijven. Dit is een podcast om naar te luisteren als je een dosis motivatie nodig hebt. Todd Henry heeft ook een reeks boeken geschreven over creativiteit.

Pencil Kings

Hoewel Pencil Kings in de eerste plaats een podcast over kunst is, kunnen sommige onderwerpen ook interessant zijn voor illustratoren en ontwerpers. De meest recente afleveringen gaan over kunstenaars die besloten hebben om serieus kunst te gaan maken. Eerdere afleveringen geven advies over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld hoe je een striptekenaar wordt, hoe je een ontwerper of illustrator wordt. Ze gaan ook in op de zakelijke kant van kunst en design.

Design Matters met Debbie Millman

Dit is ongetwijfeld een van de langstlopende podcasts voor ontwerpers en creatieven in de geschiedenis. De podcast wordt gepresenteerd door ontwerper Debbie Millman en bestaat al ruim 14 jaar. De show bevat interviews met een breed scala aan creatieven uit verschillende vakgebieden, waaronder ontwerpers, kunstenaars, illustratoren, fotografen en schrijvers. Zoals je zou verwachten van een presentator die al zoveel jaar een podcast host, zijn de interviews duidelijk en goed gestructureerd. Een van mijn favoriete afleveringen is die met Jessica Walsh e Timothy Goodman, twee ontwerpers die aan waanzinnige projecten werken. Het project in deze aflevering heet 40 Days of Dating, dat ook in boekvorm bestaat en in de toekomst waarschijnlijk een film wordt.

Side Hustle Show

Hoewel dit misschien niet past bij de standaarddefinitie van een creatieve podcast, verzeker ik je dat dit wel het geval is. Als creatieven zijn we zeer veelzijdige mensen. Een ontwerper kan bijvoorbeeld leren om video’s te maken en regelmatig te schrijven om zijn blog te promoten. De Side Hustle Show van Nick Loper kan je veel ideeën geven over hoe je deze vaardigheden kunt omzetten in extra inkomen. Elke week interviewt Nick iemand die dit heeft gedaan: sommige geïnterviewden zijn bewust begonnen met het genereren van extra inkomsten, anderen zijn een blog begonnen over onderwerpen die hen dierbaar zijn en dat is dan een parttime of fulltime bron van inkomsten geworden. Nick interviewt ook marketingexperts die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je bedrijf.

NPR TED Radio Hour

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van TED Talks, maar als je er nog niet bekend mee bent, zijn het korte lezingen door mensen van over de hele wereld. De sprekers komen uit verschillende gebieden, waaronder technologie, entertainment en design (Technology, Entertainment and Design, wat ook het acroniem is voor TED). Het TED Radio Hour vat clips van deze lezingen samen in een audiopodcast die zich richt op een thema. Eén aflevering is bijvoorbeeld gebaseerd op het thema vreugde. Hier vertelt een spreker over hoe we meer vreugdevolle ruimtes om ons heen kunnen ontwerpen, terwijl een uitvinder leuke maar onhandige robots maakt. Het programma is een geweldige bron van inspiratie en je kunt er ook zien welke TED Talk je volledig wilt beluisteren.

The Creative Penn

The Creative Penn van Joanna Penn is een podcast gewijd aan ondernemerschap en creatief schrijven. Laten we eerlijk zijn, we moeten allemaal op de een of andere manier schrijven, of het nu een blog is om ons bedrijf te promoten of eenvoudige posts op sociale media. Zelfs als je niet gepassioneerd bent door schrijven, spreken veel van de onderwerpen creatieven uit andere vakgebieden aan. Joanna Penn, de presentatrice van de podcast, is iemand die er echt verstand van heeft: sinds ze haar baan in de IT, die haar ongelukkig maakte, had opgezegd, veranderde ze haar leven om een zeer succesvolle creatieve ondernemer te worden. Ze heeft ook vanaf het begin het self-publishing model geadopteerd en heeft veel advies te bieden op dit gebied. Joanna heeft essays en fictie geschreven, hoewel ze aanvankelijk niet geloofde dat ze op zulke creatieve ideeën kon komen.

Chase Jarvis Live Show

Chase Jarvis is fotograaf en oprichter van de online creatieve onderwijssite Creative Live.. In zijn podcast interviewt hij bekende artiesten, beroemdheden en creatieve ondernemers. Het is een professioneel en briljant programma met een aantal geweldige sprekers die je willen inspireren en je mindset ten goede willen veranderen. Hier vind je veel nuttige tips van de gasten, mocht je die nodig hebben. Naast de audioversie is de podcast ook beschikbaar in videoformaat op YouTube, zeer professioneel opgenomen in zwart-wit zoals je van een fotograaf mag verwachten.

Creative Pep Talk

Creative Pep Talk wil advies en motivatie bieden om je te helpen een bloeiende creatieve carrière na te streven. De podcast wordt gepresenteerd door Andy J Miller (Andy J Pizza), oorspronkelijk opgeleid als grafisch ontwerper, maar tegenwoordig illustrator, podcaster en spreker. Hij heeft ook boeken en producten geproduceerd die hij online verkoopt. Andy behandelt onderwerpen die relevant zijn voor creatieven, zoals hoe je je eigen stijl vindt, opvalt en reclame voor jezelf maakt. In sommige afleveringen zien we Andy alleen advies geven, in andere afleveringen zijn er speciale gasten die experts zijn in hun vakgebied. Ook niet te missen zijn de hilarische illustraties in de afleveringen.

Dus als je wat vrije tijd hebt en een dosis creatieve inspiratie wilt opdoen, aarzel dan niet om naar een van deze podcasts te luisteren.