Programmeertalen: wat ze zijn en hoe ze werken

Programmeertalen: wat ze zijn en hoe ze werken

Candido Romano Gepubliceerd op 10/25/2023

Programmeertalen: wat ze zijn en hoe ze werken

Programmeertalen stellen elektronische apparaten zoals computers en smartphones in staat om instructies en codes te interpreteren om websites, webapps, programma’s en platforms te maken die de hele wereld nu elke dag gebruikt.

Elke website of elk platform, van Facebook tot Netflix tot de videogames die we elke dag op onze smartphones gebruiken, wordt gemaakt met behulp van code. Daarom is leren programmeren vandaag de dag een van de meest gewilde vaardigheden op de markt, aangezien de wereld nu volledig gedigitaliseerd is.

In deze gids bekijken we wat programmeertalen zijn, welke talen het meest gebruikt worden en welke je in 2022 moet leren, van de makkelijkste tot de moeilijkste en meest complexe.

Wat is een programmeertaal

Net zoals wij mensen taal gebruiken om met elkaar te communiceren, op dezelfde manier om met computers te communiceren, kortom om “begrepen” te worden door machines, is er een reeks talen gecreëerd die door programmeurs worden gebruikt.

Voorbeeld van programmeertaal op het scherm
Voorbeeld van programmeertaal op het scherm
Chris Ried
OVER UNSPLASH

Hier volgt een meer specifieke definitie: een programmeertaal is een taal die wordt gebruikt door ontwikkelaars en programmeurs om een reeks geschreven commando’s en instructies om te zetten in specifieke gegevens en activiteiten.

Een programmeertaal wordt voornamelijk gebruikt om desktoptoepassingen, websites, mobiele toepassingen, programma’s en bedrijfsplatforms te ontwikkelen. Door deze codes te schrijven, is het vervolgens mogelijk om je ideeën om te zetten in machinecode die kan worden ‘gelezen’ door computers van verschillende typen. Kortom, programmeertalen worden gebruikt om instructies te geven aan een computer en hem te vertellen wat hij moet doen en hoe hij dat moet doen.

Hoeveel soorten programmeertalen bestaan er?

Er zijn meer dan 2500 programmeertalen, sommige bekender, andere minder wijdverspreid. Deze talen worden geclassificeerd volgens het abstractieniveau, beginnend met machinetaal en eindigend met menselijke logische taal. Er zijn dus:

  • Low-level talen: deze vallen samen met machinetaal en bieden weinig of geen abstractie. Ze zijn daarom ‘machine’ georiënteerd en hun doel is om direct uitvoerbaar te zijn door de processor.
  • High-level talen: deze worden gekenmerkt door een hoge mate van abstractie en zijn ‘programmeurs’ georiënteerd, dus hun doel is om begrijpelijker te zijn zodat ontwikkelaars ze makkelijker kunnen gebruiken.

Deze zijn op hun beurt weer onderverdeeld in verschillende families op basis van het programmeerparadigma:

  • Imperatieven: waarbij de instructie een expliciet commando is en instructies in een vooraf bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Hiertoe behoren de talen C, COBOL en Assembly.
  • Functioneel: gebaseerd op het wiskundige concept van functie. Hieronder vallen de talen Scala, Clojure en Haskell.
  • Logisch: hier is de instructie een clausule die de relatie tussen gegevens beschrijft. Hiertoe behoren de talen Prolog en Mercury.

Er zijn ook oplossingen die het leven van ontwikkelaars eenvoudiger maken:

  • Scripttalen: deze zijn gemaakt om lange en repetitieve taken te automatiseren die moeten worden uitgevoerd door scripts die bepaalde taken uitvoeren. Hieronder vallen Javascript, PHP en Python.

Welke programmeertalen worden het meest gebruikt

Om te begrijpen welke programmeertalen het meest worden gebruikt, worden elk jaar specifieke ranglijsten opgesteld door TIOBE of PYPL, maar het is ook mogelijk om de meest gebruikte talen te bekijken op GitHub (door het jaar en het kwartaal te selecteren), een platform dat door ontwikkelaars wordt gebruikt om hun code op te slaan en te beheren.

Hier zijn dus enkele van de meest gebruikte programmeertalen en waar ze specifiek voor worden gebruikt. Deze lijst is geen ranglijst, maar alleen de meest gebruikte talen.

Python

Python is in de jaren negentig ontwikkeld door Guido van Rossum en is een van de populairste programmeertalen ter wereld. Het blijft zo succesvol vanwege het gebruiksgemak, waardoor beginners snel eenvoudige programma’s kunnen leren maken.

Daarnaast versnelt Python het schrijven van code dankzij de grote verzameling bibliotheken en programmeerframeworks waarop het is gebaseerd (systemen waarmee de functionaliteit van de taal kan worden uitgebreid met acties en commando’s), die het schrijven van code versnellen, samen met een grote gemeenschap van ontwikkelaars waar je terecht kunt voor hulp.

Python logo, beroemde programmeertaal
Rubaitul Azad
op Unsplash. Logo i Python, beroemde programmeertaal

Python wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van programma’s die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, gegevensanalyse en machinaal leren. Velen gebruiken het ook voor webontwikkeling of om zakelijke toepassingen te maken. Een van de bekendste toepassingen die met Python (samen met het Django-raamwerk) is gebouwd, is Instagram.

Javascript

Javascript werd in 1995 gecreëerd door Netscape en is een programmeertaal die veel gebruikt wordt samen met HTML en CSS (die opmaaktalen zijn, geen programmeertalen) om interactieve websites en toepassingen van verschillende aard te bouwen. Javascript slaagde er destijds (en nu nog steeds) in om de statische aard van webpagina’s op te schudden door dynamische animaties en veel meer mogelijkheden voor gebruikersinteractie toe te voegen.

Vandaag de dag wordt het beschouwd als de centrale programmeertaal voor de front-end van het web, dat wil zeggen, het deel dat de gebruiker ziet, de interface. Het behandelt daarom alles wat interactief is op een webpagina, van pop-ups tot waarschuwingen.

Bovendien is Javascript de perfecte taal als je een applicatie wilt uitvoeren op veel verschillende apparaten en technologieën: van de cloud tot smartphones, via de vele verschillende browsers die beschikbaar zijn. In combinatie met Node.js, een Javascript framework dat wordt gebruikt om server-side applicaties te schrijven, kun je back-end (alles wat ‘achter de schermen’ van een webpagina of app werkt), games en applicaties bouwen die op de browser draaien.

Java

Dit is de programmeertaal bij uitstek om Enterprise-toepassingen te bouwen. Het werd gecreëerd in 1995 en is een zogenaamde ‘objectgeoriënteerde’ taal, een programmeerparadigma waarmee softwareobjecten kunnen worden gedefinieerd die met elkaar kunnen interageren door berichten uit te wisselen.

Afbeelding van het logo van Java, een bekende programmeertaal
Afbeelding van het logo van Java, een bekende programmeertaal

Java is gemaakt als een voorgecompileerde taal: dit betekent dat een applicatie die met deze programmeertaal is geschreven, kan worden uitgevoerd door elk platform dat Java ondersteunt (volgens het motto ‘write once, run anywhere’).

Het wordt daarom gebruikt om zakelijke toepassingen te ontwikkelen, maar ook door Android-programmeurs (het is precies de taal waarmee het Android-besturingssysteem is gemaakt), of om toepassingen voor bankieren en e-commerce te ontwikkelen.

C/C++

Het is een van de eerste programmeertalen ooit gemaakt. C werd uitgebracht in de jaren 1970, terwijl C++ in de jaren 1980 werd geïntroduceerd als een uitbreiding van C die ook klassen en verschillende toevoegingen introduceerde, waaronder objectgeoriënteerde functionaliteit. Deze twee talen maakten ook de ontwikkeling mogelijk van modernere talen: Python en PHP.

Beide zijn gebruikt om toepassingen en platforms te maken, systeemtoepassingen, voor IoT en systemen die toepassingen hosten. Door deze talen te leren, kun je de basis van programmeren begrijpen en vervolgens andere talen beter begrijpen.

C#

Ontwikkeld door Microsoft om C te versnellen (als concurrent van Java), het integreert met Microsoft’s .NET software en wordt gebruikt voor game-ontwikkeling, server-side programmeren, mobiele en Windows applicaties. Het heeft een vergelijkbare syntaxis als C, C+ en Java.

Omdat het deel uitmaakt van het .NET ecosysteem, biedt het toegang tot vele bibliotheken en frameworks die beschikbaar zijn gesteld door Microsoft. Bovendien integreert het perfect met Windows voor de ontwikkeling van apps voor dit besturingssysteem.

PHP

PHP, ontwikkeld sinds het midden van de jaren 90, is een server-side scripttaal die wordt gebruikt om interactieve en dynamische websites te ontwikkelen. Het wordt gebruikt door veel programmeurs over de hele wereld en geniet een grote gemeenschap die open source software en frameworks heeft geproduceerd om het gebruik van deze taal te vergemakkelijken.

Afbeelding die verwijst naar de beroemde programmeertaal PHP
Rubaitul Azad
op Unsplash. Afbeelding die verwijst naar de beroemde programmeertaal PHP

Het is daarom zeer snel en flexibel voor het maken van blogs, forums en sociale netwerken, CMS (Content Management Systemen), e-commerce platforms en webapplicaties. Wikipedia is bijvoorbeeld geprogrammeerd met PHP.

Go

Go is in 2009 ontwikkeld door Google en wordt ook wel Golang genoemd. Het is ontworpen om de beste eigenschappen van verschillende programmeertalen te combineren en is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac. Google zegt dat Go een mix is die de hoge prestaties van C/C++, de eenvoud en bruikbaarheid van Python en de efficiënte verwerking van Java biedt.

Het wordt gebruikt om systemen te ontwikkelen zoals server/webapplicaties, middleware en databases, en wordt ook ondersteund door vele bibliotheken die het maken van software vereenvoudigen.

Ruby

Ruby wordt veel gebruikt voor de ontwikkeling van webapplicaties, is open-source en relatief eenvoudig te leren. Velen beschrijven het ook als een ‘elegante’ programmeertaal, gezien de eenvoud van de syntaxis.

Het succes is zeker te danken aan het Ruby on Rails framework, dat de ontwikkeling nog eenvoudiger maakt. Enkele van de bekendste webapps die met Ruby zijn ontwikkeld, zijn SoundCloud en Twitch.

Swift

Swift is in 2014 door Apple gemaakt om apps te maken voor iOS, macOS, watchOS en tvOS en is een vrij eenvoudig te leren programmeertaal. Het is ontworpen ter vervanging van Objective-C, de taal die eerder door Apple werd gebruikt.

Afbeelding van het logo van Swit , beroemde programmeertaal
Afbeelding van het logo van Swit , beroemde programmeertaal

Swift is gemaakt om efficiënt te zijn en het leven van ontwikkelaars makkelijker te maken, omdat het naadloos integreert met Objective-C om toepassingen te ontwikkelen voor iPhone, iPad, Mac, Watch en andere apparaten in het Apple ecosysteem.

SQL

Acroniem voor Structured Query Language, is een programmeertaal die in 1974 werd ontwikkeld door Donald D. Chamberlin en Raymond F. Boyce. Boyce: het speelde een belangrijke rol voor ontwikkelaars om tabellen en databases te bouwen.

Het is de meest gebruikte taal voor interactie met zogenaamde Database Management Systemen (DBMS). Iedereen die een database voor zijn server moet gebruiken, moet SQL kennen.

De genoemde talen zijn slechts enkele van de meest gebruikte programmeertalen, maar zoals we hebben gezien zijn er nog duizenden andere, waarvan sommige ook veel worden gebruikt: R (gebruikt voor statistische analyse en machine learning apps.), Kotlin (aanbevolen door Google voor het ontwikkelen van Android apps), Scala (voor cloud-gebaseerde applicaties), MATLAB (wetenschappelijk onderzoek) TypeScript (uitgebreide versie van Javascript) en vele anderen.

Welke programmeertaal je moet leren voor je werk

Bedrijven zijn altijd op zoek naar ontwikkelaars en programmeurs van allerlei soorten en vaardigheidsniveaus. Van webontwikkelaars tot blockchainontwikkelaars, van smartphone app-ontwikkelaars tot gameontwikkelaars, en tot slot IT-professionals die bedreven zijn in computerbeveiliging.

Leren programmeren wordt steeds makkelijker: het kost nog steeds tijd, toewijding en doorzettingsvermogen, maar tegenwoordig zijn er veel gratis platforms en cursussen om aan de slag te gaan. Van FreeCodeCamp tot Coursera, zelfs de beginner kan het leren als hij of zij echt wil. Natuurlijk is het niet nodig om alle programmeertalen te leren. Het is belangrijk om de basis van programmeren te kennen, om vervolgens een specifieke taal goed te leren en er vertrouwd mee te raken. Pas dan gaan de deuren open voor het leren van andere specifieke talen of frameworks.

Een computerprogrammeur in actie
Een computerprogrammeur in actie
ThisisEngineering RAEng
op Unsplah

Veel start-ups of jonge bedrijven vereisen kennis van Javascript en Python (een van de gemakkelijkste om te leren), terwijl grotere en meer gestructureerde bedrijven hun interne software maken met behulp van C# of Java.

Je kunt dan een front-end ontwikkelaar worden door HTML, CSS en Javascript te leren, of een back-end ontwikkelaar met PHP of Ruby. Wie daarentegen in de cloudwereld wil werken, moet Scala of Go leren. Tot slot, als het je droom is om mobiele apps voor smartphones te ontwikkelen, dan zijn Swift en Kotlin de juiste keuze.

Dit is het einde van onze gids voor programmeertalen: een zeer uitgebreide en steeds veranderende wereld, waarin elk jaar veel verschillende talen worden geboren (en eindigen) die nuttig zijn voor de meest uiteenlopende doeleinden.