11 manieren om ideeën te vinden voor een nieuw bedrijf

11 manieren om ideeën te vinden voor een nieuw bedrijf

Tara Roskell Gepubliceerd op 12/13/2023

Ben je op zoek naar een idee voor een nieuw bedrijf, maar weet je nog niet welk? Hier zijn enkele suggesties om je aan het denken te zetten en creatief te denken. Bekijk de opties hieronder en je zult snel een breed scala aan ideeën hebben om uit te kiezen.

1.Besteed aandacht aan problemen of dingen waar je je neus voor ophaalt

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat de meest toekomstgerichte bedrijfsideeën diegene zijn die de problemen van mensen oplossen. Dus waarom niet beginnen met je eigen persoonlijke problemen of die van mensen die je kent? De sleutel is beginnen met de dingen op te merken die je storen. Maar hoe doe je dat precies? Eén optie is om terug te denken aan de afgelopen dag en jezelf een paar eenvoudige vragen te stellen.

Wat heb ik vandaag gedaan?

Maak een lijst van de dingen die je hebt gedaan en vraag jezelf af:

  • Wat viel me op aan de dingen die ik deed?
  • Wat stoorde me en wat waren de problemen?
  • Hoe kon ik deze problemen oplossen?

Denk ook aan de mensen met wie je hebt gesproken en de problemen die zij tegenkwamen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een vriend een opmerking maakte over hoe duur het was om een taxi of Uber naar huis te nemen na een avondje uit. Je zou dit kunnen noteren en nadenken over hoe je het probleem oplost. Een manier zou zijn om een op krediet gebaseerde rituitwisselingsapp te maken. Hiermee zou je bijvoorbeeld je vriend aan het einde van zijn avond ophalen en op een andere avond zou iemand anders hetzelfde voor jou doen. Je zou de app kunnen verkopen of te gelde maken via sponsoring. Voor elk probleem is er een oplossing, je moet het alleen nog ontdekken.

2.Draag altijd een notitieboekje bij je

Het klinkt triviaal, maar neem altijd een klein notitieboekje mee of gebruik een app op je mobiele telefoon. De flits van een genie kan je plotseling te pakken krijgen en dan moet je klaar zijn om het op te schrijven voordat het je ontglipt. Als je dat niet doet, vergeet je het waarschijnlijk. Een notitieboekje naast je bed is een goed idee, omdat ideeën vaak bij ons opkomen terwijl het bewuste deel van de hersenen ontspant en ons onderbewustzijn het overneemt.

3.Denk na over de dingen die je graag doet. Wat ontbreekt er op die gebieden?

Welke hobby’s of activiteiten doe je in je vrije tijd? Schrijf de verschillende aspecten van die gebieden op. Laten we bijvoorbeeld aannemen dat je graag tekent en schildert. Om je hobby te kunnen beoefenen, heb je materialen en apparatuur nodig en moet je weten hoe je ze moet gebruiken (training). Maar is er iets waarvan je denkt dat het ontbreekt of moeilijk te vinden is? Misschien wil je graag andere vogelschilders bij jou in de buurt of online ontmoeten. Je zou een bijeenkomst kunnen organiseren op een bepaalde locatie en daar wat geld aan verdienen. Of als er een kunstwerk is dat je niet gemakkelijk kunt krijgen, kun je contact opnemen met de producent en het gaan verkopen. Misschien kun je ook andere producten krijgen en verkopen.

4.Stel jezelf tot doel om 5 ideeën per dag te bedenken

Train je geest door jezelf als doel te stellen om 5 ideeën per dag te bedenken. Om het makkelijker te maken, kun je denken aan onderwerpen als ‘5 servicebureaus die ik zou kunnen beginnen’ of ‘5 manieren om mijn IT-vaardigheden te gebruiken en geld te verdienen’.

5.Leer wat je weet

Welke vaardigheden of kennis heb jij die andere mensen graag zouden willen leren? Ben je een kei in Excel, goed met de gitaar of talen? Je zou kunnen beginnen met onderwijzen wat je weet. Er zijn veel manieren om dit te doen: van persoonlijk bijles geven tot één-op-één online lessen en het maken van een videocursus. Voor veel van deze dingen hoef je niet eens een website te maken. Verschillende platforms zoals Udemy en Skillshare hosten je cursussen voor je. Als je de marketing zelf kunt doen, kun je een dienst als Teachable gebruiken. Je hoeft je niet te richten op één cursus, je kunt een heel bedrijf opbouwen rond het onderwijzen van je kennis.

6.Maak van een hobby een bedrijf

We hebben het al gehad over het opvullen van gaten in je hobby’s en het onderwijzen van wat je weet, maar zijn er nog andere manieren waarop je je passies te gelde kunt maken? Je zou evenementen kunnen organiseren, goederen of zelfs je eigen creaties (handwerk) kunnen verkopen en misschien een nuttig merk voor andere mensen kunnen creëren. Als je bijvoorbeeld van vechtsporten houdt, kun je tassen, t-shirts of andere producten ‘merken’ tot groot genoegen van andere fans van vechtsporten.

7.Bedrijven en producten in andere landen analyseren

Ben je in een ander land geweest en heb je een product of dienst gezien waar je dol op bent en dat in Italië niet bestaat? Misschien heeft het te maken met eten, kunst of een nieuwe trend. Wat het ook is, is er een manier om het in jouw land te introduceren en te verkopen?

8.Zoek manieren om mensen tijd of geld te besparen

Als er iets is waar mensen bereid zijn geld aan uit te geven, dan is het wel iets dat hen tijd of geld bespaart. Is er een dienst die je in dit opzicht zou kunnen aanbieden? Het zou kunnen gaan om het opzetten van een meubel- of schoonmaakbedrijf, iets dat gemakkelijk te boeken en te gebruiken is. Of, in plaats van het bedrijf zelf te ontwikkelen, zou je een platform kunnen creëren om het boeken van diensten te vergemakkelijken.

9.Bestaande ideeën ontwikkelen

Vind je een product of dienst leuk, maar zijn er een of twee elementen die niet werken zoals je zou willen? Misschien kun je het verbeteren of een extra dienst aanbieden. Als je op Amazon kijkt, hebben de meeste producten beoordelingen. Zelfs superieure producten kunnen negatieve beoordelingen hebben. Wat zijn de negatieve aspecten waar mensen over klagen? Is er een manier om ze te verbeteren? Doe hetzelfde door gebruikersbeoordelingen van andere bedrijven of diensten te analyseren.

10.Trending en inspirerende websites

Een andere bron van inspiratie voor je ideeën zijn websites zoals https://www.trendhunter.com/. TrendHunter is onderverdeeld in secties zoals technologie, cultuur, business, milieu, lifestyle, enz. Het presenteert het meest interessante nieuws op deze gebieden. Deze website is een must om inspiratie op te doen. Natuurlijk kun je beginnen met een geweldig idee en er een spin-off of een kleinere versie van maken.

Andere vergelijkbare sites zijn:

11.Ga naar een Startup Weekend

Wat is een betere manier om ideeën voor een bedrijf te brainstormen dan samen te komen met andere mensen die hetzelfde willen doen. Zoek naar Startup Weekends in de stad bij jou in de buurt. Tijdens Startup Weekend presenteren deelnemers hun ideeën en iedereen stemt voor de beste ideeën. Vervolgens worden er teams gevormd die het idee tegen het einde van het weekend proberen te realiseren. Het kan ook een stimulans zijn voor nieuwe ideeën.

Vergeet niet om alle ideeën die je hebt op te schrijven, of ze nu goed of slecht zijn. Het is mogelijk dat je in de toekomst een aantal van die ideeën kunt combineren om iets spannends te creëren.