Kunstmatige intelligentie: apps om te volgen na Chat GPT

Kunstmatige intelligentie: apps om te volgen na Chat GPT

Giovanni Blandino Gepubliceerd op 10/26/2023

Het is inmiddels zo goed als zeker: kunstmatige intelligentie is de technologie die de manier waarop we leven en werken in de nabije toekomst het meest zal veranderen. Sinds de lancering van ChatGPT – de kunstmatige intelligentie die al onze vragen lijkt te kunnen beantwoorden – is de belangstelling voor deze en andere voorbeelden van kunstmatige intelligentie explosief toegenomen.

Industrie-experts en investeerders spitsen hun oren al, maar ook gebruikers, bedrijven en de louter nieuwsgierigen beginnen de trends van AI-gebaseerde apps met interesse te volgen.

Kunstmatige intelligentieplatforms en -apps zijn niet alleen bedoeld om ons gezelschap te houden en onze meest uiteenlopende vragen te beantwoorden, maar zullen ons waarschijnlijk ook op veel andere manieren helpen: ze zullen de ervaring van online zoekopdrachten verbeteren, bedrijven ondersteunen bij klantenservice, het maken en optimaliseren van artikelen, illustraties en video’s mogelijk maken, programmeercodes voorstellen en advies geven over hoe de productiviteit in bedrijfscycli kan worden verhoogd.

Op kunstmatige intelligentie gebaseerde apps om de komende maanden in de gaten te houden
Op kunstmatige intelligentie gebaseerde apps om de komende maanden in de gaten te houden

Maar welke op kunstmatige intelligentie gebaseerde apps zijn er momenteel op de markt? Wat is de technologie waardoor ze werken? En wat doen ze precies? Laten we eens kijken naar details en nieuws over de producten die al zijn uitgebracht en de producten die binnenkort worden gelanceerd.

Hier zijn alle voorbeelden van kunstmatige intelligentie, apps en platforms die je de komende maanden in de gaten moet houden.

 • ChatGPT – momenteel ‘s werelds populairste chatbot, gebaseerd op conversationele kunstmatige intelligentie
 • Google Bard – Google’s alternatief voor ChatGPT, ontworpen om een revolutie teweeg te brengen in de wereld van zoekmachines
 • Midjourney – een voorbeeld van kunstmatige intelligentie voor het maken van afbeeldingen uit een tekstopdracht
 • DALL-E 2 – nog een tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie app om in de gaten te houden
 • Writesonic – kunstmatige intelligentie technologie toegepast op het creëren van artikelen en content voor sociale media
 • Synthesia – een voorbeeld van kunstmatige intelligentie voor het maken van videopresentaties
 • GitHub Copilot – een app die ontwikkelaars helpt bij het schrijven van softwarebroncode met behulp van kunstmatige intelligentie

ChatGPT

Waar kunnen we beter beginnen dan hier? ChatGPT is de app voor kunstmatige intelligentie die de afgelopen maanden de meeste reacties en belangstelling heeft getrokken. De blogpost waarmee hij in november 2022 werd gelanceerd, wordt door velen al beschouwd als een historische gebeurtenis voor de technologie, vergelijkbaar met de presentatie van de eerste iPhone in 2007.

"Op kunstmatige intelligentie gebaseerde apps: ChatGPT
“Op kunstmatige intelligentie gebaseerde apps: ChatGPT

Technisch gezien is ChatGPT een chatbot, d.w.z. een app voor conversatie met kunstmatige intelligentie. De app begrijpt natuurlijke taal en beantwoordt consequent vragen van gebruikers in dezelfde taal. ChatGPT kan een beetje van alles gevraagd worden en op een volledig natuurlijke manier, zoals “Kun je deze tekst voor me vertalen?” of “Wat is de Franse Revolutie?”. Onder de verzoeken die elke dag worden gedaan door de meer dan 600 miljoen gebruikers die het elke maand gebruiken, gaan veel over gedichten, programmeercode, essays over bepaalde onderwerpen, middelbare schoolopdrachten of filosofische gesprekken.

Een voorbeeld van een op kunstmatige intelligentie gebaseerde app: ChatGPT
ChatGPT wordt gevraagd om een kwaadaardige kunstmatige intelligentie te spelen. Bron: Reddit

ChatGPT is momenteel gebaseerd op het GPT-3.5-model, een kunstmatig neuraal netwerk dat is getraind op basis van honderden miljarden online teksten. De kunstmatige intelligentie-app is ontwikkeld door OpenAI, een bedrijf dat is opgericht door Elon Musk en Sam Altman, met aanzienlijke investeringen van Microsoft.

Natuurlijk heeft ChatGPT op het moment van schrijven [maart 2023] ook beperkingen. De trainingsdatabase stopt namelijk bij 2021: dit betekent dat ChatGPT negeert wat er in de afgelopen twee jaar is gebeurd. Eigenaardig, nietwaar? Bovendien is het een kunstmatige intelligentie die alleen uit tekst bestaat: het kan geen afbeeldingen, video’s of spraakcommando’s begrijpen of genereren. Hoewel sommige van deze barrières waarschijnlijk zullen worden overwonnen met de volgende upgrade naar GPT-4.

Op dit moment is de software gratis online beschikbaar, na registratie. Helaas is het door het grote aantal aanvragen vaak moeilijk om het te gebruiken.

Samengevat is ChatGPT:

 • Een app gebaseerd op conversationele kunstmatige intelligentie (chatbot)
 • Reageert op tekstuele input door duidelijke antwoorden te geven in natuurlijke taal
 • Is alleen gebaseerd op tekst, bevat geen audio of afbeeldingen
 • Momenteel gratis

Google Bard

Google Bard wordt aangekondigd als Google’s antwoord op ChatGPT. Op dit moment [maart 2023] is deze app voor kunstmatige intelligentie nog niet openbaar gemaakt en slechts toegankelijk voor een zeer klein aantal gebruikers.

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: Google Bar
Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: Google Bar

Voor nu weten we dat Google Bard, net als ChatGPT, een app is voor gesprekskunstmatige intelligentie, beter bekend als chatbot. Hoewel we nog geen precieze details hebben over de mogelijkheden, zou Google Bard in staat moeten zijn om consistent te reageren op verschillende soorten input van gebruikers, in de vorm van conversatie. Google werkt in het bijzonder aan de integratie van Google Bard met zijn zoekmachine om zo een revolutie teweeg te brengen in de ervaring van onze internetzoekopdrachten, door ze betrouwbaarder te maken en dichter bij onze taal te brengen. Op dezelfde manier wordt ChatGPT momenteel geïntegreerd in Bing, de belangrijkste concurrerende zoekmachine van Google.

Google Bard is gebouwd op LaMDA-technologie (Language Model for Dialogue Applications), een familie van kunstmatige neurale netwerken toegepast op taal en ontwikkeld door Google vanaf 2020.

Samengevat is Google Bard:

 • Een chatbot die lijkt op ChatGPT, ontwikkeld door Google
 • Het werd aangekondigd in februari 2023, maar is nog niet openbaar
 • Het zal de Google zoekervaring verbeteren

Midjourney

Veel vereenvoudigend, Midjourney is de beeldversie van ChatGPT.

Midjourney is een kunstmatige intelligentie-app van het type AI tekst-naar-beeld, d.w.z. kunstmatige intelligentie die afbeeldingen maakt op basis van tekstinvoer van een gebruiker. De gebruiker kan de software bijvoorbeeld vragen een illustratie te maken van een vrouw op een fiets in de stijl van Picasso of een alpenlandschap met cyberpunk-elementen.

App voor kunstmatige intelligentie: Midjourney
App voor kunstmatige intelligentie: Midjourney

Na de eerste prompt (de tekstinvoer van de gebruiker wordt dit in het jargon genoemd), retourneert de app vier afbeeldingen die klaar zijn om verder te worden verwerkt tot het gewenste resultaat is bereikt: je kunt de software bijvoorbeeld vragen om elementen zoals gebouwen op de achtergrond te verwijderen, om een bepaald formaat te gebruiken of om een totaal andere stijl toe te passen.

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: Midjourney
De cover van de Economist gemaakt dankzij Midjourney. Bron: The Economist

Midjourney werd in juli 2022 in zijn bètaversie (nog steeds de momenteel beschikbare versie) gelanceerd door een klein onafhankelijk laboratorium in San Francisco. De kunstmatige intelligentie is gebaseerd op machinaal leren en werd getraind op een enorme database van digitale afbeeldingen.

Al in de eerste maanden kreeg deze op kunstmatige intelligentie gebaseerde app belangstelling en kritiek. De omslag van de Economist van juni 2022 werd gemaakt met Midjourney, terwijl een zorgvuldig debat over juridische, ethische en filosofische kwesties rond het gebruik van dit soort kunstmatige intelligentie werd gevoerd door digitaal kunstenaar LRNZ en enkele collega’s.

Je kunt Midjourney gratis uitproberen of gebruiken met een betaalde licentie. Je kunt Midjourney hier openen.

Samengevat is Midjourney:

 • Een app met kunstmatige intelligentie die afbeeldingen maakt van tekst
 • Maakt het mogelijk om afbeeldingen te bewerken door details, stijlen of technische parameters toe te voegen
 • Het is nog in bètaversie maar kan worden gebruikt met betaalde plannen of een gratis versie

DALL·E 2

Net als Midjourney is DALL-E 2 een op kunstmatige intelligentie gebaseerde tekst-naar-beeld app.

De app werd in 2021 gepresenteerd door OpenAi, hetzelfde bedrijf dat eigenaar is van ChatGPT. De app bevindt zich momenteel in de tweede versie en is al verbeterd en opgewaardeerd ten opzichte van de basissoftware. Het kunstmatige neurale netwerk dat ervoor zorgt dat het werkt, is getraind op een grote database van afbeeldingen gekoppeld aan een beschrijvingstekst.

DALL-E 2 maakt dus gebruik van dezelfde technologie als ChatGPT, met dit verschil dat het natuurlijke taal interpreteert en bijbehorende afbeeldingen genereert. Door bijvoorbeeld het commando ‘een gorilla die computerspelletjes speelt’ in te voeren, genereert de app een realistisch beeld. De app kan niet alleen worden gebruikt om een specifieke afbeelding vanaf nul te creëren, maar ook om deze aan te passen dankzij eenvoudige tekstcommando’s: als je de gorilla als personage niet langer leuk vindt, kun je de app vragen: ‘vervang de gorilla door een jonge tiener’.

Voorbeeld van een afbeelding gegenereerd door AI DALL-E 2. Bron: https://openai.com/product/dall-e-2

Op dit moment zijn Midjourney en DALL-E 2 de twee belangrijkste voorbeelden van tekst-naar-beeld kunstmatige intelligentie, dus het zal nuttig en interessant zijn om hun ontwikkeling te volgen om te zien of ze verschillen. Op dit moment zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee apps vooral merkbaar in stijl, waarbij DALL-E 2 de neiging heeft om meer fotografische en realistische afbeeldingen te renderen dan Midjourney.

Je kunt DALL-E 2 hier openen. Je kunt je eerste afbeeldingen gratis maken en extra credits kopen om je capaciteit te vergroten.

Samengevat is DALL-E 2:

 • De benchmark kunstmatige intelligentie-app voor tekst-naar-beeld, samen met Midjourney.
 • Het heeft een meer realistische en fotografische stijl dan zijn concurrenten.
 • Het is gelanceerd door OpenAi, het bedrijf dat eigenaar is van ChatGPT.

Writesonic

Writesonic is een op kunstmatige intelligentie gebaseerde app voor het maken en optimaliseren van teksten en artikelen: een soort digitale copywriter met behulp van een AI-engine.

Met behulp van Natural Language Processing (NLP) modellen en machine learning is Writesonic gericht op het creëren van meer of minder complexe artikelen, content voor sociale media en teksten voor online advertenties. De app gebruikt ook kunstmatige intelligentie om reeds geschreven teksten te verbeteren, bijvoorbeeld door zoekwoorden te optimaliseren of door te helpen bij het beheren van de afbeeldingen die bij het artikel moeten worden gevoegd.

Kunstmatige intelligentie-app: Writesonic
Kunstmatige intelligentie-app: Writesonic

De eerste versie van Writesonic, nog vrij rudimentair, werd in 2020 gelanceerd door de maker, de Indiase computerwetenschapper Garg Samanyou, met het idee om het potentieel van kunstmatige intelligentie te combineren met menselijke creativiteit. Ondertussen heeft het bedrijf Writesonic ook zijn eigen alternatief voorChatGPT gemaakt: de chatbot Chatsonic.

Net als ChatGPT is ChatSonic een op conversatie gebaseerde app op basis van kunstmatige intelligentie die reageert op tekstuele invoer. Vergeleken met zijn bekendere concurrent kan ChatSonic echter ook reageren door afbeeldingen te genereren en begrijpt hij ook spraakopdrachten. De app is ook getraind op een database die vandaag de dag up-to-date is, in tegenstelling tot de database van ChatGPT die in 2021 is blijven steken.

Je kunt Writesonic gratis proberen binnen een bepaalde woordlimiet, daarna moet je betaalde plannen activeren. Hier krijg je toegang tot de app.

Samengevat is Writersonic:

 • Een op kunstmatige intelligentie gebaseerde app voor het maken en optimaliseren van artikelen
 • Wordt gebruikt voor het maken of optimaliseren van artikelen, blogposts, inhoud voor sociale media en advertenties
 • Hetzelfde bedrijf biedt ook ChatSonic, een chatbot-alternatief voor ChatGPT

Synthesia

Synthesia is een videocreatieplatform dat vertrouwt op kunstmatige intelligentie. De app werd in 2017 opgericht door een groep onderzoekers van de universiteiten van Stanford, UCL, TUM en Cambridge.

Synthesia werkt heel eenvoudig via een browser: door het invoeren van een tekstuele input creëert het presentatievideo’s (op dit moment uitgesproken statisch) waarin een avatar de door de gebruiker opgegeven tekst voordraagt. Het voordeel voor bedrijven is dat ze veel video’s kunnen maken zonder een heel videoteam in te schakelen en dure apparatuur zoals microfoons en camera’s te gebruiken.

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: Synthesia
Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: Synthesia

Achter de werking van de app zit een kunstmatige intelligentie die spraak aanpast aan de beweging van de lippen van de avatars en stemmen synthetiseert die lijken op natuurlijke stemmen (hier is een voorbeeld van een promotievideo van een financiële app).

Op dit moment kun je in Synthesia kiezen uit meer dan 85 avatars gebaseerd op echte acteurs en 120 talen (waaronder Italiaans natuurlijk). In sommige talen kun je zelfs het accent variëren. Neem contact op met het bedrijf om een demo te bekijken of om te onderhandelen over een offerte die aan je behoeften voldoet. De basisversie kost EUR 26 per maand.

Samengevat is Synthesia:

 • Een op kunstmatige intelligentie gebaseerde app voor het maken van promovideo’s
 • Kunstmatige intelligentie synthetiseert natuurlijke stemmen en synchroniseert spraak met de lippen van avatars
 • Neem contact op met het bedrijf om een demoversie aan te vragen

GitHub Copilot

Wist je dat apps op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkelaars zelf kunnen helpen bij hun werk? GitHub Copilot is bijvoorbeeld een platform om ontwikkelaars te ondersteunen bij het maken van programmeercode: een soort hulpje voor programmeurs.

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: GitHub Copilot
Voorbeelden van kunstmatige intelligentie: GitHub Copilot

Bij het compileren van software suggereert de app de gebruiker verschillende manieren waarop de code kan worden voltooid om het werk van de programmeur te versnellen en te stroomlijnen. GitHub Copilot is gebaseerd op de GPT-3 technologie, dezelfde als ChatGPT: in dit geval is het model van kunstmatige intelligentie echter specifiek ontworpen om zowel menselijke taal als programmeertaal te begrijpen en te genereren.

Op dit moment lijkt de app niet verder te gaan dan de rol van een eenvoudige assistent en lijkt hij niet in staat om zelfstandig met een complex systeem om te gaan. Zal het in de toekomst wel lukken?

Je kunt GitHub Copilot hier uitproberen.

Samengevat, GitHub Copilot is:

 • Een op kunstmatige intelligentie gebaseerde assistent voor het compileren van programmeercode
 • Kunstmatige intelligentie begrijpt en genereert zowel menselijke taal als broncodes
 • De app lijkt op dit moment niet in staat om zelfstandig complexe systemen aan te pakken.

En heb jij al een van deze op AI gebaseerde apps geprobeerd? Wat vind je van deze eerste voorbeelden?