Formele kerstwensen: een minigids om ze te maken

Formele kerstwensen: een minigids om ze te maken

Redactie Redactie Gepubliceerd op 10/25/2023

Formele kerstgroeten voor bedrijven: minigids om ze te maken

Met vrienden en familie is het gemakkelijker, we kunnen altijd de juiste woorden vinden voor kerstgroeten. Maar als we een kaart moeten schrijven voor de baas, werknemers, collega’s, leveranciers, klanten… wordt het ingewikkelder. Je moet de relaties tussen de verschillende figuren respecteren, de juiste boodschap overbrengen, de juiste woorden kiezen, vriendelijk zijn en proberen niet te koud of afstandelijk over te komen. Je moet een goede indruk maken.

Formele kerstgroeten: zinnen voor collega’s, leveranciers, klanten…

Maak een mooie lijst van ontvangers verdeeld in categorieën en formuleer de juiste zin voor elke groep. De categorieën kunnen zijn: werkgever of werknemers; collega’s; leveranciers; klanten. Op volgorde werken is handig als we een grote lijst met mensen hebben en niet het risico willen lopen om iemand onderweg te vergeten.

Formele kerstgroeten voor de werkgever

De keuze om ‘tu’ of ‘lei’ te zeggen hangt af van de relatie die je op de werkplek hebt. Hier zijn twee voorbeelden van zinnen die verschillende niveaus van vertrouwen weerspiegelen. Beide bevatten een wens voor het toekomstige werkjaar, wat belangrijk is voor degenen die de touwtjes van een bedrijf in handen hebben.

Beste [naam],

Ik wens u en uw hele familie een vredig kerstfeest en een veelbelovend en bevredigend nieuwjaar.

Vrolijk kerstfeest [naam],

voor jou en je hele familie. Ik wens je veel sereniteit en een veelbelovend en succesvol nieuwjaar.

Formele kerstgroeten voor werknemers.

Er kan een bedankje zijn voor je werk en een aanmoediging die motiveert. Vooral dit jaar is er nog meer nodig.

Vrolijk kerstfeest, [naam].

Bedankt voor de inzet en motivatie die je in je werk stopt. Ik wens je dat dit nieuwe jaar vol tevredenheid en successen zal zijn. We zullen er samen veel bereiken.

Formele kerstgroeten voor collega’s.

We hebben het over formele begroetingen, dus te richten aan collega’s met wie we wat minder vertrouwd zijn, maar met wie we wat meer vrijheid mogen nemen. Als we het over het nieuwe jaar hebben, is het natuurlijk moeilijk om niet te denken aan wat we achter ons laten: 2020 zal in ieders geheugen gegrift blijven als annus horribilis. Een bemoedigende boodschap maakt de kaart warmer en persoonlijker.

Vrolijk kerstfeest, [naam]. Breng vredige dagen door met je familie. Moge het nieuwe jaar beter zijn dan het jaar dat we achterlieten – dat geldt voor 2021, maar ook voor alle volgende jaren.

Formele kerstgroeten voor leveranciers.

We grijpen deze gelegenheid aan om de banden aan te halen met leveranciers, die een waardevol onderdeel vormen van ons werk. Daarom voegen we onze dank voor hun bijdrage en een wens voor nieuwe projecten toe.

Dank u, [naam], voor de samenwerking en steun die u ons altijd hebt gegeven. We wensen je een 2021 vol ambitieuze projecten om te delen. Vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar van ons hele team.

Formele kerstgroeten voor klanten.

Als we van bedrijf tot bedrijf spreken, wensen we u een professioneel voorspoedig Nieuwjaar. We vernieuwen ook onze bereidheid om nieuwe projecten te delen.

Vrolijk kerstfeest, [naam], van ons hele team. Bedankt dat u voor ons hebt gekozen en bedankt voor uw vertrouwen. We hopen de nieuwe projecten die 2021 in petto heeft met u te kunnen blijven delen.

Zodra we onze tekst hebben geschetst, kunnen we beginnen met het vormgeven van de kaarten. Hieronder vind je een paar tips.

Formele kerstgroeten: een kerstkaart maken

We raden je aan om te kiezen voor een speciaal gemaakte kaart – niet het soort dat je bijvoorbeeld in de kantoorboekhandel koopt en met de hand invult. Als de kaart bestemd is voor klanten, leveranciers of werknemers, is het professioneler om de kaart te personaliseren met de kleuren, lettertypes en het logo van het bedrijf. Je persoonlijkheid laten doorschijnen is altijd een toegevoegde waarde. Als je daarentegen groeten uitwisselt tussen collega’s of een kaart wilt sturen naar de eigenaar, dan ben je vrij van de bedrijfsvisual.

Je kunt de taak uitbesteden aan een ontwerper, of je kunt zelfstandig aan de slag met behulp van eenvoudige grafische ontwerptools, die je zullen helpen om je formele kerstgroeten af te ronden.

Formele kerstgroeten met Adobe Spark

Adobe Spark biedt bijvoorbeeld een selectie van kerstsjablonen om mee te beginnen. Hier is een voorbeeld van een sjabloon dat we vonden in de galerij die zich goed leent voor formele kerstgroeten – we vermijden al te kinderachtige of fotografische afbeeldingen, die onmiddellijk het idee geven van een stockkaart.

Hier geven we je een paar tips over hoe je een echt onberispelijke formele kerstgroet in elkaar zet. We stellen voor wat je moet schrijven, hoe je ze maakt en presenteert, en laten ook een paar voorbeelden zien ter inspiratie.

Formele kerstgroeten met Crello

Crello. Ook hier kies je het sjabloon van waaruit je begint en pas je het naar wens aan met foto’s, afbeeldingen en lettertypen. We hebben ook de galerij van Crello doorgespit en de kerstsjablonen geselecteerd die ons het meest geschikt lijken.

Als je daarentegen hebt besloten om geen sjabloon te gebruiken, maar je kaart helemaal zelf te maken, hebben we hier wat inspiratie verzameld.

Zoals je kunt zien, hebben we gekozen voor een sobere en elegante stijl, zonder al te veel franje. De laatste, meer geestig en informeel, zou een goede kaart kunnen zijn om naar collega’s te sturen.

Formele kerstwensen… hoe verstuur je ze?

Nu hoef je alleen nog maar te beslissen hoe je je formele kerstgroeten verstuurt. Je kunt kiezen voor de elektronische manier of je kunt ze uitprinten en versturen – als je niet op afstand werkt, kun je ze natuurlijk ook met de hand afgeven aan collega’s en medewerkers.

Ervoor kiezen om ze uit te printen is effectiever om ten minste drie redenen:

  • Het toont extra zorg en aandacht, omdat het een verplichting is om elke kaart af te drukken en bij de ontvanger te bezorgen. Hierdoor voelt de ontvanger zich specialer.
  • Het is warmer en eleganter. Een elektronische kaart is kouder en afstandelijker dan een kaart van papier en inkt.
  • Het blijft meer bedrukt. Aan de ene kant hebben we een kaart die we in onze handen houden en aan de andere kant een e-mail die net zo lang duurt als het duurt om hem te openen en te sluiten. Welke wordt beter onthouden?

Heb je gekozen voor een kaart van papier en inkt? Goed gedaan! Onze printers zijn de inkt al aan het ‘opwarmen’. Je kunt je bestand naar ons toesturen in het gereserveerde gedeelte.