Een winkel openen: wat kost het, regelgeving, vergunningen en originele ideeën

Een winkel openen: wat kost het, regelgeving, vergunningen en originele ideeën

Candido Romano Gepubliceerd op 10/10/2023

Een winkel openen: de te volgen stappen

Een winkel openen is een wens van velen, vooral van degenen die van plan zijn hun eigen bedrijf te runnen. Het gaat er in alle opzichten om je eigen ‘baas’ te worden, wat een zekere mate van verantwoordelijkheid en initiatief met zich meebrengt.

Veel mensen vragen zich daarom af hoe ze een winkel moeten openen: de procedures zijn tegenwoordig veel eenvoudiger dan vroeger, dankzij specifieke decreten, maar er zijn nog steeds precieze regels die gevolgd moeten worden, ongeacht het type zaak, of het nu gaat om het openen van een kleding- of dierenwinkel.

Deze gids is daarom handig om alle kosten, papierwerk en vereisten voor het openen van een winkel te weten te komen, samen met nuttige ideeën over de laatste trends, waaruit je inspiratie kunt putten voor je toekomstige zaak.

Een winkel openen: wat is er in het kort nodig?

Voordat je over bureaucratie, vergunningen en kosten nadenkt, moet je een goed idee hebben. Er zijn namelijk veel verschillende soorten winkels en productcategorieën, en veel daarvan volgen de specifieke mode van het moment. Met de explosieve groei van de markt voor mobiele telefoons in het verleden was er bijvoorbeeld een grote bloei van winkels die deze producten verkochten, die nu zijn verdrongen door online verkoop. Als gevolg daarvan zijn veel telefoonwinkels veranderd in plaatsen waar vooral abonnementen op de verschillende operators, accessoires en de populairste smartphones worden verkocht.

Om een winkel te openen moet je stap voor stap te werk gaan
Bron: mostafa meraji https://unsplash.com/photos/X0yKdR_F9rM  

Het hangt ook af van de marktvraag, dus je moet het product dat je wilt verkopen goed selecteren, maar dat niet alleen. De locatie van de winkel speelt een belangrijke rol: een kantoorboekhandel voor of in de buurt van een school heeft bijvoorbeeld meer ruimte om te groeien dan een vergelijkbare winkel in een straat in de buitenwijken.

In principe is het noodzakelijk om een analyse te maken van de lokale markt, het product of de producten te kiezen die je wilt verkopen en zorgvuldig de locatie te evalueren waar je je zaak wilt openen.

In ieder geval is het hele bureaucratische proces sterk vereenvoudigd door het Bersani-decreet nr. 114 van 31 maart 1998, waardoor het niet langer nodig is om een vergunning te hebben, behalve in bepaalde specifieke gevallen, om een winkel te openen. Voorheen moest een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente, terwijl dit decreet nieuwe regels heeft opgesteld om de vrijheid om elk type commerciële activiteit te ondernemen te vergemakkelijken.

Sinds 2006 is het niet langer nodig om een vergunning aan te vragen voor activiteiten die aan de volgende eisen voldoen:

 • De verkoopoppervlakte mag niet groter zijn dan 250 vierkante meter in gemeenten met meer dan 10.000 duizend inwoners;
 • De verkoopoppervlakte mag niet groter zijn dan 150 vierkante meter in gemeenten met minder dan 10.000 duizend inwoners;

De enige uitzondering betreft tabakswinkels, die een openingsvergunning moeten aanvragen omdat ze producten verkopen die onder een staatsmonopolie vallen.

Wat is en hoe werkt de SCIA?

Aangezien er in de hierboven genoemde gevallen geen vergunning nodig is om een winkel te openen, is het nog steeds verplicht om een document naar de betreffende gemeente te sturen. Dit document heet SCIA (Segnalazione Certificata di Inizio Attività): het is in feite een gecertificeerde mededeling waarin je verklaart dat je een winkel opent en dat je aan alle geldende regels voldoet.

Een goed ingerichte winkel
Bron: Christian Wiediger
https://unsplash.com/photos/I8-T4lMCA6k

De SCIA moet ten minste 30 dagen voor de opening van de winkel worden ingediend en moet met name worden gestuurd naar het Sportello unico delle attività produttive (SUAP) van de gemeente van referentie (die hier ook kan worden geraadpleegd door de gemeente op te zoeken), ook elektronisch: hier kun je ook terecht voor meer informatie over het openen van een winkel in een bepaalde gemeente.

Een winkel openen: gevallen waarin een vergunning vereist is

Er zijn gevallen waarin de SCIA niet voldoende is, d.w.z. wanneer de benodigde vierkante meters op basis van het inwoneraantal van de gemeente waar de zaak wordt geopend, worden overschreden. De vergunning van de gemeente is daarom verplicht wanneer:

 • Je een winkel opent met een oppervlakte tot 1.500 vierkante meter in kleinere gemeenten
 • je een winkel opent met een oppervlakte tot 2.500 vierkante meter in grotere gemeenten

De stilzwijgende-instemmingsregel geldt: als de gemeente niet binnen 90 dagen reageert, wordt de vergunning automatisch verleend en kun je de zaak dus gewoon openen.

De verschillende soorten commerciële activiteiten

Er zijn drie soorten commerciële activiteiten, die verschillen naargelang de ingenomen oppervlakte:

 • Buurtwinkels hebben een verkoopoppervlakte van maximaal 250 vierkante meter;
 • Middelgrote winkels hebben een verkoopoppervlakte van maximaal 2.500 vierkante meter;
 • Grote winkels daarentegen hebben een verkoopoppervlakte van meer dan 2.500 vierkante meter.
Een winkel openen is ook een kwestie van esthetische smaak
Bron:
Clark Street Mercantile

Er zijn verschillende regels die gevolgd moeten worden afhankelijk van het verkoopgebied, zoals we al hebben gezien, maar het is goed om eventuele aanvullende regionale of gemeentelijke regels te weten te komen voordat je een winkel opent.

Alle vereisten en de procedure voor het openen van een winkel

Dankzij het eerder genoemde Bersani-decreet worden alle winkels ingedeeld in twee categorieën, namelijk:

 • Food: voor deze activiteiten, waaronder bars, restaurants, hotels, is het noodzakelijk om je in te schrijven bij het REC en (ten minste de eigenaar) de zogenaamde SAB-cursus (Food and Beverage Administration Course) te volgen, die wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het nodig om een geldig HACCP-certificaat te hebben, d.w.z. een document dat kennis certificeert over de preventie van risico’s die voortvloeien uit de behandeling en verkoop van voedingsmiddelen.
 • Non-food: de SAB-cursus is niet nodig. Deze categorie omvat vele soorten fysieke winkels, waarvoor aanvullende regels kunnen gelden. Als je bijvoorbeeld een kledingwinkel wilt openen, moet je voldoen aan de regels voor kledinglabels of aan de certificeringen die nodig zijn om technische kleding te mogen verkopen. Boekhandels daarentegen moeten voldoen aan specifieke brandvoorschriften. Je moet je dus informeren over de specifieke voorschriften voor jouw sector voordat je een zaak opent.

Voor alle soorten activiteiten geldt in elk geval dat je moet voldoen aan de zogenaamde morele vereisten: in de praktijk mag je nooit failliet zijn verklaard of een gevangenisstraf van meer dan drie jaar hebben gehad en mag je geen veelpleger zijn.

Er zijn geen minimumafstanden meer tussen concurrerende bedrijven, hoewel het goed is om de regels te controleren die worden opgelegd door de gemeenten waar je de zaak wilt openen.

Hoewel je in de meeste gevallen geen vergunning van de gemeente nodig hebt om een winkel te openen, moet je wel een bureaucratisch proces en verplichte formaliteiten volgen. Hier volgt een overzicht van de vergunningen die je moet aanvragen om een winkel te openen:

 • Een btw-nummer aanvragen
 • Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in het handelsregister
 • Ten minste 30 dagen voor de opening de verklaring van aanvang van de activiteit naar de gemeente sturen
 • Een positie openen bij INPS en INAIL
 • Toestemming aanvragen voor het uithangen van het uithangbord
 • SIAE-rechten betalen als het pand of de winkel muziek of video’s uitzendt
De relatie tussen winkelier en klant is vandaag de dag nog belangrijker
Bron:
Simona Sergi

De meeste van deze verklaringen kunnen worden verzonden via de zogenaamde Comunicazione Unica, die elektronisch kan worden verzonden via PEC, d.w.z. vanaf een gecertificeerd postadres, naar het handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

De eenmalige mededeling kan worden ingevuld via het portaal van het ondernemingsregister, met behulp van de gratis service ComunicaStarweb. Om toegang te krijgen moet men zich echter eerst registreren bij de Telemaco service via SPID (Sistema Pubblico di Identità Digitale), CIE (Carta di Identità Elettronica) of CNS (Carta Nazionale dei Servizi).

Tot slot zijn er nog andere vereisten voor het openen van een bedrijf:

 • Beschikken over de geschiktheid van het pand, d.w.z. een certificering uitgevoerd door de gemeente, die betrekking kan hebben op de toegang tot toiletten, het aantal ramen of het ventilatiesysteem.
 • De juiste gebruiksbestemming hebben, de commerciële bestemming, die bij het kadaster geschikt is voor detailhandel.
 • Vervolgens voldoen aan alle stedenbouwkundige, toegankelijkheids-, veiligheids-, gezondheids- en hygiënevoorschriften. In sommige gevallen is ook de uitdrukkelijke toestemming van de referentie-ASL vereist.

Hoeveel kost het om een winkel te openen?

Uiteraard variëren de kosten voor het openen van een winkel afhankelijk van de activiteit, de grootte van het pand, de locatie van het pand of de stad waar je wilt openen. De kosten waar je zeker rekening mee moet houden, zijn de kosten voor:

 • Inschrijving bij INPS, Inail en Kamer van Koophandel;
 • Huur of hypotheek die betaald moet worden in geval van aankoop;
 • Aankoop van goederen;
 • Nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit;
 • POS voor elektronische betalingen;
 • Accountant en zijn honorarium;
 • Diverse verzekeringen (diefstal, brand, enz.)
Een winkel van buitenaf gezien, door het raam
Bron:
Erik Mclean

Uiteraard heeft elk pand en bedrijf zijn eigen kosten, maar als je een ruwe schatting maakt, kun je uiteindelijk 15-20.000 euro uitgeven voor het openen van een kleine winkel en minstens 50.000 euro voor een groter pand.

Ideeën voor het openen van een originele winkel in 2022 en daarna

Er zijn zoveel soorten fysieke winkels die kunnen worden geopend, alles kan worden verkocht. Je moet echter altijd de trends van het moment in de gaten houden, of de categorieën die erg interessant zijn voor een langetermijnstrategie. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die je kunt openen:

 • Winkel met elektronische sigaretten: het openen van zo’n winkel speelt in op een trend van de afgelopen jaren, maar de interesse van consumenten in deze productcategorie is nog steeds groot.
 • Automatenwinkel: deze worden steeds vaker gezien in Italiaanse steden en zijn praktisch winkels met automaten binnenin, voornamelijk voor verpakte voedingsmiddelen, maar niet alleen.
 • Dierenwinkel: steeds meer mensen wonen thuis met een huisdier en zijn dus geïnteresseerd in producten voor hun huisdieren. Een winkel die alleen accessoires voor huisdieren verkoopt, kan ook worden overwogen.
 • PBM- en maskershop: met de pandemie is het verbruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en maskers exponentieel gestegen. Een goed idee zou zijn om een gespecialiseerde winkel te openen, waar consumenten ook producten kunnen vinden die moeilijk te vinden zijn in meer algemene winkels.
Als een winkel eenmaal geopend is, moeten alle aspecten voortdurend worden gecontroleerd
Bron:
Erik Mclean
 • Winkel met elektrische voertuigen: elektrische scooters en andere dergelijke voertuigen zijn onze steden binnengedrongen. De belangstelling is erg groot en duurzame mobiliteit zal de komende jaren een hot trend worden.
 • Biologische winkel of biologische cosmeticawinkel: mensen zijn tegenwoordig veel voorzichtiger met wat ze kopen. Daarom is er een groeiende trend van winkels die alleen biologisch voedsel verkopen, of cosmetica die niet op dieren zijn getest: ze spelen in op een behoefte die de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Dit is het einde van onze gids over hoe je een winkel opent: ook al is de bureaucratie wat vereenvoudigd, er zijn verschillende verplichte vereisten waaraan je moet voldoen. Doe alles rustig en ruim van tevoren, plan de opening en bestudeer vooral het gebied en de behoeften van de lokale consumenten, om te voorkomen dat u uw geld investeert in een sector met weinig tractie.