Doe-het-zelf trouwkaarten: waar begin je?

Doe-het-zelf trouwkaarten: waar begin je?

Redactie Redactie Gepubliceerd op 12/13/2023

Vandaag hebben we het over doe-het-zelf trouwuitnodigingen. En laten we proberen antwoord te geven op al die vragen die door je hoofd spoken als je worstelt met uitnodigingen. Vragen zoals:

 • Hoe kan ik indruk maken op gasten met originele trouwuitnodigingen?
 • Hoe kan ik zelf trouwkaarten maken zonder al te veel geld uit te geven?
 • Welk papier moet ik kiezen om uitnodigingen te drukken?
 • Wat moet er op een huwelijksuitnodiging staan?
 • Wanneer moet de uitnodiging worden verstuurd? En hoe?

Hier zijn een paar antwoorden, samen met een paar voorbeelden van echt originele doe-het-zelf trouwuitnodigingen om inspiratie uit op te doen.

Doe-het-zelf trouwkaarten: het DNA van originele trouwkaarten

Je hebt misschien al tientallen huwelijksuitnodigingen ontvangen, maar hoeveel kun je je nog herinneren? Mmm, misschien niet veel. Dit komt omdat uitnodigingen, tussen de duizend dingen waar je aan moet denken, vaak iets te haastig worden afgedaan. Het resultaat? Ze missen persoonlijkheid en originaliteit. Als je niet wilt dat de jouwe in de vergetelheid raakt, concentreer je dan op: de leidraad voor het feest, de sfeer die je aan het evenement wilt geven, visualiseer ook de locatie en de arrangementen. Zijn jullie klaar? Dat is het, de huwelijksuitnodigingen moeten met dit alles overeenkomen. Dan moet je er natuurlijk nog een vleugje van jezelf aan toevoegen.

Hier laten we je voorbeelden zien van uitnodigingen die weerspiegelen wat we bedoelen met ‘originele huwelijksuitnodigingen’.

Trouwen aan zee? Kijk tot in het kleinste detail hoe je je uitnodigingen kunt aanpassen om je gasten de onmetelijkheid van de zee te laten voelen.

Afbeelding van Pinterest. Link:
https://www.pinterest.it/pin/9359111714606915/

Als je je bruiloft hebt opgevat als een groot informeel feest, kun je deze sfeer overbrengen op je gasten met speelse en leuke trouwuitnodigingen.

Afbeelding van Pinterest.
https://www.pinterest.it/pin/400679698075821999/ 
Afbeelding van Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/397724210847577540/

Zijn jullie onvermoeibare globetrotters? Vier de grote reis die jullie als stel gaan maken met een uitnodiging in de vorm van een paspoort of vliegticket.

Afbeelding van Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/813110907718145498/
Afbeelding van Pinterest :7
https://www.pinterest.it/pin/8936899232095749/

 

Hebben jullie gekozen voor een villa midden in de natuur voor jullie receptie? Hebben jullie een passie voor tuinieren en een groene vingers? Kies dan voor een uitnodiging met een natuurlijk thema, misschien met je lievelingsbloem of de bloemendecoratie die je hebt gekozen voor de opstelling. Als je een ervaren hand hebt, kun je de bloem zelfs op de kaart schilderen. Maar als de verfkwast niet je sterkste kant is, kies dan voor een gedroogde bloem om op de uitnodiging te bevestigen. Hier is wat bucolische inspiratie voor je.

Afbeelding van Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/338755203194603881/
Afbeelding van Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/697283954796324137/

Dan een leuk idee voor cinefielen, of voor degenen die hun trouwdag op een Hollywoodfilm willen laten lijken: de huwelijksuitnodiging kan worden omgetoverd tot een retro filmkaartje. De voorstelling? Jullie liefdesverhaal, wat een vraag!

Afbeelding van Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/354799276887607930/

Huwelijksuitnodigingen: tools voor het maken van DIY-huwelijksuitnodigingen

We hebben gezien dat het maken van originele trouwkaarten creativiteit en persoonlijkheid vereist. Maar dan moet je ook nog uitzoeken met welk gereedschap je dat gaat maken. Op dit punt sta je op een kruispunt: doe-het-zelf of digitale afbeeldingen?

 • Prima als je de uitnodiging een warme touch wilt geven en als je vaardige handen hebt. Minder goed als je veel gasten hebt – bedenk dan dat de hele organisatie van de bruiloft veel van je tijd in beslag zal nemen.
 • Digitale afbeeldingen. Goed als je een formelere uitnodiging wilt maken of als je voor een visueel hoogstandje wilt gaan. Digitale afbeeldingen zijn ook perfect als je tijd en geld wilt besparen.

Als je voor de laatste route hebt gekozen – en dat raden we je aan – zijn hier twee tools die je kunt gebruiken om je huwelijksuitnodigingen online te maken:

 • De tool heeft een specifieke sectie voor het maken van huwelijksuitnodigingen. Er zijn honderden lay-outs die je kunt aanpassen met (jouw) foto’s, illustraties, filters en teksten.
 • Het is een grafisch ontwerpprogramma dat erg lijkt op Canva. Ook hier vind je een sectie gewijd aan huwelijksuitnodigingen met aanpasbare sjablonen.

Na een paar klikken heb je je eigen goedkope en persoonlijke huwelijksuitnodigingen gemaakt. Hieraan moet je een tekst toevoegen, die handgeschreven kan zijn – persoonlijker en eleganter, maar alleen aanbevolen voor mensen met een goed handschrift – of digitaal. In het laatste geval: welk lettertype moet je gebruiken? We raden een lettertype aan dat gemakkelijk te lezen is (pas op voor kalligrafieën, sommige zijn een beetje moeilijk te decoderen) en van een formaat dat bijziend is. Voor een meer klassiek effect gaan we voor een sierlijk lettertype, voor een modernere deelname voor een stoklettertype. Vervolgens houden we altijd rekening met een aantal rudimentaire tips voor het combineren van lettertypes:

 • combineer niet meer dan twee verschillende lettertypes;
 • combineer misschien een schreefloze met een schreef (of een leesbare kalligrafie);
 • als je op veilig wilt spelen, gebruik dan lettertypes met verschillende gewichten die tot dezelfde typografische familie behoren.

En als font pairing echt niet je ding is, vraag dan hulp aan Fontjoy.

OK, alles duidelijk, maar… wat moet er op de uitnodigingen staan?

Uitnodigingen voor een bruiloft: wat moet je schrijven?

Zorg er allereerst voor dat de uitnodigingen hun belangrijkste rol vervullen, namelijk informatief zijn. Het volgende mag niet ontbreken: datum, tijd en plaats van de ceremonie, tijd en plaats van de receptie en het banket. Je kunt ook kaarten, nuttige tips over hoe je bij de locaties komt of informatie over vervoer toevoegen. Vergeet natuurlijk niet om een aanwezigheidsbevestiging aan te vragen.

Een tip: als er gasten zijn die alleen de ceremonie bijwonen en niet het aansluitende feest, raden we je aan te kiezen voor twee aparte uitnodigingen – meestal is de uitnodiging voor de ceremonie een groter formaat dan de uitnodiging voor de receptie. Zo riskeer je geen verwarring.

Je kunt twee regels in je eigen handschrift toevoegen aan de praktische informatie. We weten dat het in deze omstandigheden moeilijk is om de juiste woorden te vinden, we raden je aan om eenvoudig en spontaan te zijn. In plaats van aforismen over de liefde, citaten uit Baci Perugina of tranentrekkende songteksten, geef je de voorkeur aan een eenvoudige zin, zonder dat het koste wat kost indrukwekkend hoeft te zijn. Een voorbeeld: “We willen deze dag graag met jullie vieren.” OK, het is misschien niet de meest originele, maar wel een ‘echte’ zin.

Laatste advies met betrekking tot de tekst: vraag vrienden en familieleden (maar alleen als ze uitgenodigd zijn voor de bruiloft!) om alles wat je hebt geschreven nog eens goed door te lezen. Meer ogen zijn beter dan een paar om typefouten te ontdekken.

Nu hoef je alleen nog maar te beslissen hoe je je uitnodigingen aan de gasten gaat presenteren.

Papier of digitaal? Welk papier moet ik kiezen voor huwelijksuitnodigingen?

Noem het een professionele vervorming als je wilt, maar wij houden ervan als onze huwelijksuitnodigingen op papier worden gedrukt. Wat dat betreft zijn we traditionalisten. We houden van het idee dat de uitnodiging niet in een digitaal geheugen ligt, maar in een lade.

Dus welk papier kies je om af te drukken? Het eerste waar je naar moet kijken is het gramsgewicht. Het papier van de uitnodiging mag niet te fijn zijn omdat het niet mag scheuren of vouwen. We raden je aan om voor papier van 170 gram te gaan.

Dan komt de keuze van de papiersoort. En hier gaat een wereld open:

 • Voor een klassiek en elegant effect kun je kiezen voor speciaal papier, zoals parelmoerpapier, aquarelpapier of glanzend of mat gestreken papier.
 • Wil je je ceremonie een groen tintje geven? Druk je uitnodigingen af op gerecycled papier en laat je uitnodiging een duurzame boodschap overbrengen.
 • Als je je gasten wilt verrassen met iets ongewoons, kies dan voor papier dat geplant kan worden – het wordt een klein cadeautje voor je gasten. Ken je het niet? Kom en ontdek wat het is. (link naar artikel over plantbaar papier)

En voor de pers? Nou, daar zorgen wij voor, gemakkelijk online. En als het nodig is, kunnen we je ook begeleiden bij het kiezen van het meest geschikte papier voor je uitnodigingen.

Doe-het-zelf huwelijksuitnodigingen: hoe en wanneer verstuur je ze?

Bruiloften hebben hun eigen rituelen en tradities, maar deze kunnen worden verraden om het evenement meer naar je hand te zetten. Zelfs als het gaat om het bezorgen van uitnodigingen zijn er regels die je kunt volgen of die je kunt overnemen.

De traditie schrijft voor dat uitnodigingen – gedrukt op papier – per post worden verstuurd of persoonlijk worden bezorgd. Wij voegen daaraan toe: uitnodigingen die heel ver moeten reizen, zien we door de vingers. In dat geval kunnen we een uitzondering op de regel maken en vertrouwen op het gemak van digitaal.

Wanneer moeten uitnodigingen worden verstuurd? Het meest strikte antwoord is “twee maanden voor de datum van de ceremonie”. Dit is een redelijke tijd voor de gasten om zich te organiseren, maar het is ook niet te vroeg om te laten weten of ze er kunnen zijn. En voor degenen die in het buitenland wonen? Breng mensen op de hoogte van de trouwdatum zodra er een officiële datum is – zelfs een informele mededeling is prima, omdat het gasten alleen maar in staat stelt om vliegtuigen te boeken tegen redelijke prijzen. Stuur ze dan ook uitnodigingen twee maanden voor het evenement.

Tot slot, als je het echt bon ton wilt doen, kun je de gasten een paar dagen na de bruiloft een bedankkaartje sturen voor hun deelname. Maar hier gaat een nieuw hoofdstuk open en als je dat ook wilt regelen, heb je al heel wat tips die van pas kunnen komen.