Thuisdruktechnieken

Thuisdruktechnieken

Eugenia Luchetta Gepubliceerd op 10/26/2023

Voor allerlei professionele behoeften zijn er vele druktechnieken die steeds geavanceerder, innovatiever en efficiënter worden, van offsetdruk tot digitaal drukken, zeefdrukken, zelfklevend vinyl…

Soms kan het maken van prints echter gewoon een manier zijn om te experimenteren, de tijd te doden en unieke stukken te creëren, die zeker niet de precisie en voorspelbaarheid hebben van professioneel drukwerk, maar toch interessante kwaliteiten kunnen hebben.

Hier beschrijven we twee heel verschillende technieken, linosnede en solventtransfer, die beide gemakkelijk thuis kunnen worden uitgevoerd, in korte tijd en tegen beperkte kosten.

Linosnede

Linoleografie is een soort hoogdruk waarbij, zoals de naam al zegt, een dun blok linoleum (ook wel adigraf genoemd) wordt gebruikt. De techniek volgt dezelfde principes als houtsnede, maar de zachtheid en het verwerkingsgemak van linoleum maken het geschikt voor een breder publiek, waaronder studenten en amateurs.

Portret van een jonge vrouw door Cranach de Jongere, Pablo Picasso (1958)
Lente, Henri Matisse (1938)

Uitrusting

 • Linoleum
 • Graveerbeitels
 • Potlood, carbonpapier (optioneel)
 • Afdrukroller
 • Keukenvod of houten lepel, bakpapier (optioneel)
 • Inkt voor hoogdruk
 • Glasplaat
 • Papier
Achterzijde van Brice’s schuur, William Seltzer Rice (1940)

Het Linotype-proces

1.Tekenen

Teken rechtstreeks op de plaat met een potlood of een vel carbonpapier, waarbij je een op papier gemaakte tekening natekent. Houd er rekening mee dat de afbeelding aan het einde van het proces gespiegeld wordt overgebracht.

Afbeelding door Holly Newnham, van
Handprinted

2.Contouren

Om zonder verwondingen te snijden, is het belangrijk om je hand vrij te houden achter de beitel, voor het geval de punt uit de hand loopt. Snij met een V-vormige beitel in het linoleum net buiten de contour van het ontwerp en trek de randen na. Dit zorgt ervoor dat de contouren beter gedefinieerd en scherper zijn wanneer ze worden afgedrukt. Alles wat uitgehold is, wordt niet afgedrukt.

Afbeelding door Holly Newnham, van
Handprinted
Afbeelding door Holly Newnham, van
Handprinted

3.Achtergrond

Als de achtergrond van de geprepareerde afbeelding wit moet zijn, dan moet de hele achtergrond van de plaat worden verwijderd. Een brede U-vormige beitel is het ideale gereedschap om grote stukken linoleum in korte tijd te verwijderen. Het is niet nodig om te diep te graven, maar het is aan te raden om bij het oppervlak te blijven om het canvas aan de achterkant niet bloot te leggen.

Afbeelding door Holly Newnham, van
andprinted

4.Voorprinten

Als een goede nauwkeurigheid gewenst is, kan een registerblad gebruikt worden om ervoor te zorgen dat het sjabloon gecentreerd en recht op het afdrukpapier ligt.

Verspreid dan wat inkt op het glaspaneel en rol het zowel verticaal als horizontaal totdat de inkt kneedbaarder is en zich gelijkmatig verspreidt zonder lijnen of strepen achter te laten.

Afbeelding door Holly Newnham, van
Handprinted

5.Afdrukken

Verdeel de inkt over de plaat en zorg ervoor dat alle reliëfzones geïnkt zijn. Leg het afdrukpapier bovenop het sjabloon en bedek het met bakpapier. Wrijf met een houten lepel, pannenlap of vod enkele minuten over het oppervlak tot de afbeelding is overgebracht.

Afbeelding door Holly Newnham, van
Handprinted

6.Reinigen

De linoleummatrix kan worden gereinigd en meerdere keren worden hergebruikt. Om het schoon te maken, gebruik je een natte doek om overtollige inkt te verwijderen. Het is het beste om de plaat niet onder water te leggen, omdat hij dan stijf kan worden en kan verbuigen. De natte doek kan ook worden gebruikt om de roller en glasplaat schoon te maken voordat je ze onder water wast.

Overbrengen met een oplosmiddel

Deze relatief onbekende afdruktechniek maakt het mogelijk om afbeeldingen over te brengen van een vel papier naar (bijna) elk ander soort oppervlak. Er kunnen verschillende soorten oplosmiddelen worden gebruikt: een van de meest effectieve is nitroverdunner, maar de techniek werkt ook met enkele speciale soorten aceton en trichloorethyleen. In elk geval volgen alle varianten hetzelfde proces.

Apparatuur

 • Een laserafdruk op een vel papier
 • Oppervlak waarop geprint moet worden (papier, hout, steen…)
 • Nitroverdunner (of een andere verdunner die trichloorethyleen bevat)
 • Gezichtsmasker en handschoenen
 • Katoenen balletjes


Voorzorgsmaatregelen

Het proces wordt bij voorkeur buiten of in een geventileerde omgeving uitgevoerd, met handschoenen en een masker, om direct contact of inademing van het oplosmiddel te voorkomen.

Het proces: overbrengen met een oplosmiddel

1.Voorbereiding

De eerste stap is het voorbereiden van de afbeelding, die in zwart-wit geprint moet worden met een laserprinter, bij voorkeur op licht, glad, ongestreken papier. De gekozen afbeelding moet gespiegeld worden afgedrukt, zodat deze recht is wanneer deze wordt overgebracht. Het is noodzakelijk om een laserprinter te gebruiken (en geen inkjet) en een afbeelding met een goed contrast, anders werkt de transfer niet.

2.Overbrengen

Gebruik handschoenen en een masker en plaats de afbeelding met de bedrukte zijde naar beneden op het oppervlak dat je wilt bedrukken. Wrijf met een wattenschijfje of een wattenschijfje gedrenkt in oplosmiddel over het geprinte gebied totdat de afbeelding is overgebracht. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid verdunner kunnen de resultaten dichter bij de laserafdruk of meer ‘experimenteel’ zijn.

Dit zijn duidelijk twee technieken die heel verschillend werken en verschillende vaardigheden vereisen. De eerste, meer ‘artistiek’, vereist meer handigheid, de tweede, meer technisch en experimenteel, gaat met vallen en opstaan en kan bijzonder interessant zijn als je het op hout of steen gebruikt. In beide gevallen is er ruimte om de technieken te verkennen en aan te passen aan het eigen project.