Plantbaar papier: heb je er al van gehoord?

Plantbaar papier: heb je er al van gehoord?

Redactie Redactie Gepubliceerd op 10/10/2023

Papier is onze grondstof… je hebt geen idee hoeveel we elke dag verwerken! Aandacht voor afval is voor ons niet alleen een kwestie van geld besparen: het is vooral een ethische kwestie. Al vele jaren integreren we gerecycled papier in ons aanbod en we raden het aan bij alle klanten die een groene filosofie aanhangen. En niet alleen aan hen!

Juist omdat dit onderwerp ons na aan het hart ligt, willen we het vandaag met je hebben over een soort duurzaam papier dat al lang onze interesse heeft gewekt: plantbaar papier.

Schaafbaar papier: wat het is en hoe het wordt verkregen

Ecologisch, biologisch afbreekbaar en… plantbaar! Plantbaar papier wordt gemaakt van afvalmateriaal waaraan zaden worden toegevoegd die, eenmaal begraven, ontkiemen en leven geven aan een zaailing. Om het te produceren worden er dus geen bomen opgeofferd, wordt er geen afval geproduceerd en wordt er bovenal nieuw leven gecreëerd.

Om dit beter te begrijpen, stellen we ons voor dat we een werkplaats binnengaan die gespecialiseerd is in de productie van dit soort papier en de verschillende stappen van de verwerking bekijken:

 • Het begint allemaal met oud papier, dat wil zeggen vezels afkomstig van papier of karton dat al eerder is gebruikt.
 • Het oud papier wordt ongeveer 48 uur in water geweekt. Daarna wordt het versnipperd tot pulp.
 • Dit wordt opgevangen in containers gevuld met water waaraan verschillende soorten zaden worden toegevoegd, zoals maanzaad, madeliefje, lavendel… of zelfs wortel-, basilicum- of raketzaad.
 • Het mengsel wordt door een zeef gehaald en vervolgens geperst om het water te verwijderen en de vezels te laten binden tot nieuw papier.

(Let op: dit is slechts één type proces; laboratoria kunnen besluiten om het volgens andere stappen te produceren en er zo hun ‘handelsmerk’ op te zetten).

Hoe ziet een vel plantaardig papier eruit? Voor ons is het echt fascinerend: het heeft een onregelmatig oppervlak dat ruw aanvoelt, de kleur is natuurlijk, de textuur is versierd met zaden die met het blote oog zichtbaar zijn – sommige soorten kunnen zelfs versierd zijn met kleine gekleurde bloemblaadjes. Maar het meest interessante is dat elk vel een uniek stuk is, omdat het het resultaat is van een ambachtelijk proces.

IMMAGINE ESEMPIO CARTA PIANTABILE krediet op https://www.growingpaper.com/

Laten we nu overgaan naar het huis van iemand die – laten we zeggen – een wenskaart van plantpapier heeft ontvangen en deze wil zien ontkiemen. Laten we beter begrijpen hoe de plantfase werkt:

 • Het papier moet minstens een nacht weken in een kom met water. Daarna wordt het versnipperd. Ah: weken is niet altijd nodig, sommige soorten papier kunnen gewoon in de pot worden geplaatst.
 • Het papier wordt in een pot geplaatst, bedekt met een dun laagje aarde en blootgesteld aan het licht.
 • De grond moet ten minste de eerste paar dagen na het zaaien vochtig worden gehouden.
 • Na deze tijd verschijnen de eerste groene blaadjes.

Een nieuw leven is begonnen!

Hoe gebruik je plantaardig papier? Een paar tips…

Een bedrijf dat plantaardig papier gebruikt, vertelt ons dat het gevoelig is voor milieukwesties. Dus, terug naar de oorspronkelijke vraag: hoe gebruik je het? Wij zouden antwoorden… met gezond verstand! Kies het niet alleen om in de gunst te komen bij het publiek, want het risico dat je jezelf tegenspreekt en je vertrouwen verliest ligt altijd om de hoek; kies ervoor als je echt gelooft in een groene filosofie en deze ook implementeert in je bedrijf.

Uitnodigingen, flyers, wenskaarten, placemats, enveloppen, notitieboekjes, etiketten. Je kunt er van alles mee doen. Als we het zo mogen zeggen, moeten we bekennen dat het een minder briljant idee lijkt om plantaardig papier te gebruiken voor visitekaartjes. Tenzij je wilt dat je contacten in compost veranderen!

Een paar tips voor het drukken: we raden je aan om inkjetprinters te gebruiken of om met hoogdruk of zeefdruk op plancheckpapier te drukken. Het is het beste om niet te veel druk op het vel uit te oefenen of de zaden aan hoge temperaturen bloot te stellen. Het is natuurlijk ook goed om niet het hele oppervlak van het vel te bedekken met inkt, omdat de zaden dan beschadigd kunnen raken.

Waar koop ik plantaardig papier?

Als laatste punt, omdat het niet dezelfde beschikbaarheid heeft als een traditioneel papier, willen we je graag een paar referenties geven om het te kopen:

 • Zaadpapier. Hun zaadpapier is handgemaakt door middel van een proces dat ‘Dutch Stacks’ wordt genoemd; ze gebruiken katoenvezels die tijdens het industriële proces worden weggegooid. Je vindt papier in twee gewichten – 140 en 225 gram – met zaden die zijn geselecteerd op ontkieming.
 • Botanical Paper Works. Dit is een goed gesorteerde e-shop waar je allerlei plantbare papierproducten kunt vinden. Je vindt er ook een video waarin wordt uitgelegd hoe de plantfase werkt.
 • Het is heel eenvoudig: typ ‘seed paper‘ in de zoekbalk en je krijgt verschillende producten van plantpapier – van blanco vellen tot kant-en-klare wenskaarten.

We willen je er nogmaals aan herinneren dat er naast plantaardig papier ook veel soorten gerecycled papier zijn, een net zo duurzame keuze. Als je advies wilt over welke soort gerecycled papier het meest geschikt is voor jouw project, staan we klaar om je te adviseren.