Fantastische illustratoren en waar ze te vinden

Fantastische illustratoren en waar ze te vinden

Alessandro Bonaccorsi Gepubliceerd op 12/13/2023

Op zoek naar de juiste illustratie

We vervolgen onze reis in de kleurrijke en fantasierijke wereld van illustratie en proberen erachter te komen waar we de beste illustratoren kunnen vinden of zelfs alleen maar de meest geschikte voor onze projecten.

Ondertussen moet gezegd worden dat de situatie in de afgelopen tien jaar erg veranderd is: sommige digitale showcases hebben zich verzet, terwijl andere leden hebben verloren, ten gunste van sociale netwerken, in het bijzonder Instagram, dat zich heeft gevestigd als een soort sociale portfolio waar je je werk kunt laten zien.

Met dit artikel gaan we op reis langs de platforms, sites en sociale netwerken waar ‘s werelds beste en meest originele illustratoren te vinden zijn, want als we een illustratie nodig hebben voor een van onze projecten, moeten we weten dat we een indrukwekkende verscheidenheid aan auteurs en stijlen tot onze beschikking hebben. Voor wie van originele projecten houdt, is er niets beter dan de opdracht geven voor afbeeldingen aan een professionele illustrator.

Behance: Adobe’s grote wereldwijde portfolio

Het Behance platform bestaat al vijftien jaar en voor de niet zo jonge mensen zoals ik, was het het eerste echte venster op de wereld, zowel om jezelf aan anderen te laten zien, maar vooral om te zien hoe mensen in andere landen en op andere continenten werkten.

Het platform werd in 2012 overgenomen door de gigant Adobe en heeft sindsdien zijn positie als wereldwijde referentie voor een bepaald type visuele creativiteit nog versterkt.

Behance is een platform waar men zijn werk laat zien, het in een soort portfolio plaatst dat kan worden gewaardeerd en commentaar kan ontvangen van andere leden van de community. Dankzij de essentiële en functionele graphics is het een perfecte plek om je beste werk te laten zien.

De kracht van de community ligt in het curatorschap van de Behance redactie, die dagelijks op zoek gaat naar goed gemaakt, origineel en verrassend werk om te laten zien onder de “features”: geselecteerd worden betekent dat je je werk laat zien aan duizenden mensen die allemaal werkzaam zijn in de creatieve industrie.

De community bestaat in feite uit ontwerpers, kunstenaars, studenten, maar ook bureaus, art directors, art buyers en wordt bezocht door vele internationale klanten.

Via de zoekpagina kun je deze kleurrijke wereld verkennen om je favoriete illustrator te vinden. Je vindt er van alles wat, maar vooral realistische illustratie, ook 3D, concept art en character design voor videogames, beelden die gebruikt worden voor producten, campagnes en visuele identiteiten. Het type illustratie dat het meest gewaardeerd wordt, door de Behance community en redacties, is digitaal, goed afgewerkt, soms glossy.

Als je op zoek bent naar de laatste trends in digitale illustratie, dan zit je hier goed.

Vitrines voor illustratoren

Hire an illustrator is ongeveer tien jaar actief en verzamelt de portfolio’s van vele illustratoren, voornamelijk Engelstalig. Illustratoren moeten een lidmaatschapsbijdrage betalen om aanwezig te mogen zijn.

Altpick en The Ispot zijn al vele jaren actief en hoewel ze een nogal magere grafische interface hebben, zijn ze erg populair in de VS.

In werkelijkheid laten al deze diensten steeds meer ruimte voor de persoonlijke websites van illustratoren en vooral voor hun sociale profielen. Een voorbeeld voor iedereen is de site van Magoz, een populaire illustrator, die niet alleen wordt gevolgd voor zijn ingenieuze afbeeldingen, maar ook voor een zeer nuttige nieuwsbrief en een blog die voortdurend wordt bijgewerkt.

Social network

Gevestigde, studerende, opkomende en amateurillustratoren wedijveren om onze aandacht door hun werk te publiceren op sociale nieuwssites.

Het populairst is ongetwijfeld Instagram, waarvan de interface het bekijken van illustraties aanmoedigt, zelfs van eerder gepubliceerde illustraties, wat een zeer welkom portfolio-effect creëert. Facebook is interessant als een verhaal over het beroep, maar minder effectief om het portfolio te laten zien. Twitter is vooral belangrijk voor degenen die beelden produceren die gerelateerd zijn aan actuele gebeurtenissen en onderwerpen van het moment. Pinterest is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste tools voor wie op zoek is naar illustratoren: door afbeeldingen te verzamelen in eigen borden is het mogelijk om verzamelingen aan te leggen die nuttig kunnen zijn als we illustraties laten maken, maar ook als inspiratiebron als we zelf illustrator zijn.

Beroepsverenigingen voor illustratoren

Elk land heeft zijn eigen illustratorenvereniging die een website heeft met het werk van haar leden. Welke zijn het belangrijkst in termen van beeldkwaliteit?

Hier zijn ze:

 • de historische American Society of Illustrators gevestigd in New York,
 • de Engelse AOI, Association of Illustrators,
 • In Spanje zijn er minstens vijf.
 • In Italië heet het de Associazione Autori di Immagini, die een paar jaar geleden van naam veranderde (voorheen heette het Associazione Illustratori), op zoek naar een fusie met de stripwereld.

De website van het European Illustration Forum (EIF) bevat links naar alle Europese verenigingen van illustratoren.

Wedstrijden en jaarboeken

Het illustratievak is erg competitief: er zijn wedstrijden, prijzen, jaarlijkse selecties waar je aan mee moet doen als je wilt opvallen in een markt die steeds groter wordt en vol zit met bekwame kunstenaars.

De meest begeerde competitie in de wereld van tijdschriften en uitgeverijen in het algemeen zijn de jaarlijkse prijzen van de Society of Illustrators in New York. In de afgelopen jaren is de World of Illustration Award, georganiseerd door de Britse AOI, gegroeid in belang en aantal deelnemers. Andere belangrijke prijzen voor de Amerikaanse markt (misschien wel de grootste markt voor illustratie ter wereld!) zijn de Communication Arts,, de Society of Publication Designers (SPD), Print magazine en de 3×3 tijdschriftwedstrijden. Illustratie voor kinderen heeft zijn belangrijkste competitie met de meest begeerde prijzen in de Kinderboekenbeurs in Bologna.

Illustratie van Rina Allek, ‘Anatomy fun facts book’, bij de winnaars van de World of Illustration Award 2020

Sites over illustratie

Zoals op alle gebieden van creativiteit is er geen tekort aan sites en blogs over illustratie. Sommige geven advies aan mensen in het vak, andere zoeken, selecteren, interviewen en presenteren de beste of meest originele illustratoren van het moment.

Tot de sites van het eerste type behoren internationaal gezien tot de beste:

In Italië vinden we het zeer populaire Le Figure dei Libri (voornamelijk gewijd aan geïllustreerde boeken), Roba da Disegnatori en Ad un tratto.

Sites van het tweede type, d.w.z. gebaseerd op het werk van illustratoren, hebben het probleem dat ze uiteindelijk allemaal op elkaar lijken, omdat het steeds moeilijker wordt om originele kunstenaars te vinden die beelden produceren die echt anders zijn dan de veelheid aan stijlen in de grote bazaar van de wereld. Omdat we een zeer brede kijk op illustratie willen geven, zijn deze sites vaak gevarieerd, verwarrend en repetitief, maar altijd kleurrijk. Mijn advies is om er veel op te surfen, vooral als je net begint met het leren kennen van deze wereld van creativiteit en ongebreidelde verbeelding, elke dag opnieuw, om je beeldcultuur te verrijken.

Op internationaal niveau wil ik wijzen op de belangrijkste en langstlevende sites, ook in termen van talentenselectie en onderzoekscapaciteit

 • Illustration Age, een soort blog over Amerikaanse illustratie
 • Ape On The Moon, dat al jaren een selectie van moderne illustratoren met een originele stijl beheert
 • Nobrow, dat ook boeken en tijdschriften maakt, een mix van illustratie en strips, en in de afgelopen tien jaar een referentie is geworden voor een nu-folkstijl die veel illustratoren heeft beïnvloed
 • het Italiaanse Picame.

Portalen waar je creatieven kunt vinden

We hebben Behance en de specifieke showcases voor illustratoren al genoemd, maar er zijn andere platforms die creatieve professionals van alle soorten en uit alle landen, tegen elke prijs, verbinden met de vraag van de markt. Dit zijn platforms met veel leden, dus het professionele niveau van illustratoren is niet altijd het hoogste. Naast platforms die de diensten van professionals op verschillende creatieve gebieden aanbieden, zoals Freelancer.com, Upwork en Toptal , maken illustratoren veelvuldig gebruik van

 • de Deviant Art-gemeenschap (een van de eerste op het web, meer dan 20 jaar geleden, en een van de actiefste, vooral met betrekking tot een bepaald type stripachtige, amateuristische, niet-commerciële afbeeldingen)
 • de goed georganiseerde portfolio’s van Dribble en Krop, die de zichtbaarheid van hun werk garanderen
 • de op pitch gebaseerde gemeenschappen en ideeënwedstrijden zoals 99Design.