10 gratis lettertypes die je projecten zullen verbeteren

10 gratis lettertypes die je projecten zullen verbeteren

Alessandro Bonaccorsi Gepubliceerd op 12/13/2023

Lettertypes zijn een fundamenteel onderdeel van een grafisch ontwerp: ze moeten informatie overbrengen, duidelijk en leesbaar zijn. De keuze van een goed ontworpen, consistent en mooi lettertype is een indicatie van professionaliteit, competentie en zorg voor het project.
In de grote zee van lettertypes die beschikbaar zijn op het web, zijn er enkele die je gratis kunt downloaden. Sterker nog, er zijn letterontwerpers (zij die lettertypes ontwerpen) die, meestal om promotionele redenen, hun lettertypes gratis beschikbaar stellen (meestal voor persoonlijk gebruik: om bijvoorbeeld je eigen visitekaartjes af te drukken, zijn ze prima geschikt). En er zijn een paar geweldige bij.

Dit zijn 10 lettertypes die naar onze mening tot de beste behoren die vandaag de dag op het web te vinden zijn.

 1. Museo Slab

Het lettertype Museo Slab is nu een klassieker: alleen vrij in een van zijn ‘gewichten’, het is een goed ontworpen lettertype, uitstekend voor titels.
Slab werd in de Italiaanse typografie vertaald als ‘Egyptisch lettertype’ en staat voor stokletters (Sans Serif) met kleine gradaties, d.w.z. eindes die de ene letter met de andere verbinden.

DOWNLOAD

2. Fabrica

Fabrica is een lettertype dat speciaal is ontworpen voor mobiele gebruikers, d.w.z. om het best te worden gebruikt en bekeken op smartphones en tablets. Juist daarom is het ook heel geschikt voor heel kleine teksten.

DOWNLOAD

3. Glamor

Glamor is een lettertype dat elk ontwerp chic, elegant en modern kan maken. Het glossy modetijdschrift-effect wordt bereikt door de krullen van sommige letters en het contrast van de dikke en dunne lijnen van elk teken (typerend voor het eerste moderne sierlijke lettertype, de Bodoni, ontworpen in 1700).

DOWNLOAD

4. Lavanderia

Dit lettertype is geïnspireerd op de uithangborden van wasserijen in San Francisco en is perfect voor koppen en al die projecten waarbij een vintage effect gewenst is.

DOWNLOAD

5. Monthoers

Monthoers is een lettertype dat de kenmerken van handgedrukte letters simuleert. Het is perfect voor wie een hipster-effect aan zijn ontwerpen wil geven.
Een curiositeit: dit lettertype is gemaakt door een Indonesische ontwerper.

DOWNLOAD

6. Airbag

Airbag is een echt trendy lettertype: het is een plaat (zie hierboven) met elegante schaduwen. Het is gratis, maar de ontwerper vraagt er wel een tweet voor terug.

DOWNLOAD

7. Lobster

Lobster is een modern scriptlettertype, handig voor koppen en titels, perfect voor drukwerk en op het web. Het is nu een klassieker onder de gratis lettertypes. Het is geïnspireerd op de handlettering van Amerikaanse borden, die van oude vrachtwagens in films die zich afspelen in het diepste van Amerika.
(Om de gratis versie van dit lettertype te downloaden, typ 0 in het vak “Donatie”)

DOWNLOAD

8. Fabfelt

De Fabfelt is nog zo’n goed ontworpen schrift en is geschikt voor zowel vintage als modernere projecten.

DOWNLOAD

9. Linux Libertine

De Linux Libertine is het resultaat van een Open Source lettertypeproject in het publieke domein. Het is een geldig alternatief voor het veelgebruikte Times New Roman, perfect voor lange teksten (boeken, brochures) en elegant, zelfs in grotere formaten. Het wordt geleverd in een breed scala aan gewichten: normaal, cursief, vet, bevat meer dan 2000 glyphs, Cyrillische, Griekse en Hebreeuwse letters.
Waar wacht je nog op om het te downloaden?

DOWNLOAD

10. Klinic Slab

Slab fonts worden onmiddellijk gezien als modern, kinderen van de nieuwe eeuw; Klinic bewijst dit in feite, dankzij het digitale ontwerp van de fonts zijn de oude Egyptenaren (slab) het meest succesvol. Klinic is perfect voor zowel titels als teksten en geeft in beide gevallen een smaakvol en verfijnd gevoel.

(Typ 0 in het vak ‘Donatie’ om de gratis versie van dit lettertype te downloaden)

DOWNLOAD

Nu hoef je alleen nog maar deze prachtige lettertypes in je projecten te zetten en het effect ervan te zien!