Winkelborden: voorbeelden, ideeën en tips

Winkelborden: voorbeelden, ideeën en tips

Redactie Redactie Gepubliceerd op 10/10/2023

Het uithangbord van de winkel: wat is het en waarvoor dient het?

Het uithangbord is eenvoudigweg het opschrift dat de aanwezigheid van een bedrijf aangeeft. Het is dus ook een middel om reclame te maken en potentiële klanten aan te trekken. Om goed zichtbaar te zijn, wordt het meestal hoog boven de ingang van de zaak geplaatst en voorzien van het logo van de winkel. Alleen het logo? Nou, dat hangt ervan af: als het logo of de naam niet didactisch of bekend genoeg is, kan de aanduiding van het soort bedrijf er ook op staan. Een voorbeeld? De strijkwinkel ‘Marisa&Paolo’ zou een bord kunnen hebben met de naam en het logo van ‘Marisa&Paolo’ met daarbij de specificatie: ‘Strijkwinkel’.

Maar om beter te begrijpen hoe een bord eruit ziet, laten we eens naar een paar voorbeelden kijken.

Ideeën en voorbeelden van winkelsignalisatie

Borden worden onderverdeeld in twee grote categorieën die verschillen in prijs en mate van zichtbaarheid.

Verlichte borden

Dit zijn borden met een ingebouwd verlichtingssysteem dat hun zichtbaarheid vergroot, zelfs ‘s nachts of op drukke pleinen of straten – als de winkel bijvoorbeeld in de buurt van een groot kruispunt ligt, kan een helder bord helpen opvallen te midden van de verwarring. Het klassieke voorbeeld is het apothekerskruis, dat zelfs van een afstand en midden in de nacht zichtbaar is.

INSEGNA FARMACIA
APOTHEEK TEKEN

Het is duidelijk dat zo’n bord duurder is dan een niet-verlicht bord, omdat de constructie ervan ingewikkelder is.

Maar laten we nu een wandeling maken door de belangrijkste soorten lichtreclames die we in onze steden kunnen tegenkomen, want er zijn er zoveel.

De verlichte bakken

Het zijn panelen met interne LED-verlichting. Het grootste voordeel? Ze zijn goed zichtbaar, zelfs van een afstand.

CASSONETTO LUMINOSO
LICHT DOOS

Verlichte letters

Ze kunnen gemaakt zijn van aluminium, staal of plastic, en binnenin hebben ze LED-verlichting waardoor ze zelfs ‘s nachts zichtbaar zijn. Wij vinden ze leuk omdat ze een retro-smaak hebben.

IMMAGINE LETTERE LUMINOSE
AFBEELDING VERLICHTE LETTERS

Verlichte borden

Ze worden verlicht door LED’s aan de achterkant. De weergave is erg elegant, omdat het bord wordt omhuld door een halo van zacht licht.

INSEGNA RETROILLUMINATA
ACHTERLICHT TEKENING

Lichtgevende totems

Het zijn intern verlichte verticale borden die op de grond worden geplaatst in de buurt van de winkelingang. Voordelen: ze garanderen een goede zichtbaarheid omdat ze gericht zijn naar mensen die op de stoep lopen – het is echt onmogelijk om ze niet op te merken! Nadelen: ze vereisen veel ruimte om geïnstalleerd te worden. Ook: ze kunnen het klassieke bord hoog boven de winkelingang niet vervangen, omdat totems van een afstand niet erg zichtbaar zijn.

IMMAGINE TOTEM
TOTEM BEELD

Niet-lichtgevende borden

Dit zijn borden die geen geïntegreerd verlichtingssysteem hebben en meestal goedkoper te produceren zijn. Ze garanderen je niet dezelfde mate van zichtbaarheid als een verlicht bord, maar als je winkel goed verlicht is, kun je het overwegen. Er zijn zoveel oplossingen om uit te kiezen, hier laten we er een paar zien.

Er is een bord gedrukt op een hard paneel (forex, plexiglas, aluminium of polycarbonaat), dat je een heel breed scala aan aanpassingsmogelijkheden biedt.

Als je je bedrijf een retro tintje wilt geven, zijn er gegraveerde borden: op een marmeren plaat of een houten paneel.

INSEGNA MARMO
MARMEREN TEKEN

Of je kunt kiezen voor een smeedijzeren uithangbord, zoals gebruikelijk is in Frankrijk.

Bandiera Vintage
Vintage vlag

Wil je je bord benadrukken en goed zichtbaar maken, zelfs van een afstand? Kies dan voor een driedimensionaal bord met reliëfletters of logo’s. De afwerking is in dit geval veeleisender en de kosten stijgen.

Insegna tridimensionale
Driedimensionaal bord

Over kosten gesproken, de vraag rijst…

Hoeveel kost een bord?

Het antwoord is, zoals zo vaak, ‘dat hangt ervan af’:

 • Dat hangt af van het type dat je kiest. We hebben bijvoorbeeld al gezien dat verlichte of driedimensionale borden meer kosten dan eenvoudige bedrukte panelen.
 • Het hangt af van de kosten van de professional aan wie je het werk toevertrouwt.
 • Het hangt af van de kosten van de belasting die je aan de gemeente moet betalen.

Su quest’ultimo punto le cose sono chiare, in quanto regolate dalla legge n. 75 del 24 aprile 2002: l’imposta di installazione “non è dovuta per le insegne di attività commerciali e di produzione di beni o servizi che contraddistinguono il luogo di svolgimento dell’attività cui si riferiscono per una superficie complessiva non superiore a 5 metri quadrati”. Tradotto: se l’insegna non supera i 5 metri quadrati, non si deve pagare l’imposta. Se è più grande, bisogna pagare una tassa di installazione che varia a seconda delle dimensioni.

Wat moet je doen om je bord weer te geven?

Je moet met de gemeente praten om toestemming te krijgen. Daarom raden we je aan om, voordat je een plan opstelt, bij het stedenbouwkundig bureau na te vragen of er in jouw buurt voorschriften zijn waaraan je moet voldoen met betrekking tot het uiterlijk en de grootte van borden.

Zodra dit is gebeurd, kun je een aanvraag indienen. Welke documenten moeten worden ingediend bij de gemeente?

 • het verkeersbordenproject;
 • een ingevuld formulier;
 • een verzoek om toestemming.

Dan moet je wachten op goedkeuring. En als dat wordt uitgesteld, kun je altijd nog een tijdelijk bord ophangen voor 90 dagen.

Nu we het toch over projecten hebben gehad, willen we afsluiten met een aantal tips voor het kiezen van een functioneel uithangbord dat over je bedrijf kan spreken.

Tips voor het ontwerpen van een effectief uithangbord

Herkenbaarheid, duidelijkheid, zichtbaarheid. We hebben gezegd dat dit de sleutelwoorden zijn. Hier zijn een paar tips om aan deze aspecten te werken.

Voor een herkenbaar teken:

 • Respecteer de merkidentiteit, dus gebruik lettertypes en kleuren die deel uitmaken van de visuele identiteit.
 • Denk na over de doelgroep: het uithangbord moet je potentiële klanten aanspreken.
 • Respecteer de stijl van de winkel en (eventueel) de architecturale stijl van het gebouw waarin het is geïnstalleerd – besteed speciale aandacht aan winkels in historische stadscentra.
 • Bestudeer de concurrentie: het is nuttig om in één oogopslag te zien of er esthetische parameters zijn die in de buurt gerespecteerd moeten worden, maar ook om te begrijpen hoe je jezelf kunt onderscheiden en aan je uniciteit kunt werken.

Voor een duidelijk en leesbaar bord:

 • Voor een duidelijk en leesbaar bord:
 • Concentreer je op een paar elementen of je riskeert verwarring.
 • Bestudeer lettergrootte, letterdikte en kerning. De tekst moet leesbaar zijn op een afstand, bij weinig licht en door mensen die er snel naar kijken als ze voorbij rijden op een scooter of in een auto. Pas echter op dat je niet gaat ‘schreeuwen’: enorme lettertypes kunnen er onaantrekkelijk uitzien.
 • Kies een goed kleurcontrast tussen lettertype en achtergrond, zodat het logo of de naam van de winkel opvalt.

Nu je duidelijker weet wat er moet gebeuren: aan de slag!